Hongkong förbjöd demonstranter att bära mask - tog i bruk lag från kolonialtiden - protesterande maskerade människor byggde genast gatubarrikader
Hongkongs chefsminister, den omstridda Carrie Lam - har beslutat att demonstranter inte längre får maskera sig. Lam åberopar en nödlag från den brittiska kolonialtiden som förbjuder människor att täcka ansiktet.
Lagen tas nu i bruk för första gången på över 50 år. Det handlar om en lag från den tid då Hongkong var en brittisk koloni.
Myndigheterna motiverar maskeringsförbudet med att man försöker dämpa de upptrappade demonstrationer som har pågått i Hongkong i fyra månader.
Under protesterna har demonstranter använt sig av masker, skyddshjälmar och skyddsglasögon, för att dölja sin identitet, undgå övervakningskameror och skydda sig mot polisens tårgas.
Lam sade vid en presskonfrens på fredagen att förbudet mot ansiktsmaskering träder i kraft på lördag (5.10) och att förbudet är kopplat till undantagslagen för nödlägen som tillåter myndigheterna att "tillgripa vilka som helst förordningar" för det allmänna intresset.
Nödlagarna som Lam hänvisar till ger de styrande möjlighet att införa åtgärder utan att tillfråga stadens parlament. Det kan handla om utegångsförbud, censur av medier och kontroll över hamnar och transporter.
Protesterna mot ledningen i det Kinastyrda territoriet Hongkong väntas fortsätta under veckoslutet.
Maskerade människor reagerade mot beslutet och byggde barrikader på gatorna
Demonstranter byggde upp barrikader i Hongkongs finansiella centrum omedelbart efter det att Lam meddelat att hon med stöd av nödlagen beslutat att förbjuda människor att täcka sina ansikten.
Tusentals demonstranter samlades på gatorna bakom huvudbarrikaden.
Politiker och analytiker varnar för kaos
Analytiker och parlamentsmedlemmar i Hongkong pekar på riskerna med den här sortens lagar.
Philip Hynes, chef för Political Risk & Analysis anser att Lam än en gång har gjort en omfattande felbedömning.
- Det här kommer att trappas upp, och snart kommer vissa kandidater att förhindras att ställa upp i val. Läget blir ännu mer inflammerat, protesterna tilltar och det uppstår kaos, säger han till nyhetsbyrån Reuters.
Politikern Dennis Kwok påpekar att användningen av nödlagar kommer att skada rättssäkerheten i Hongkong, och innebär en ytterligare en begränsning av mänskliga rättigheter och frihet.
- Nödförordningar är bara början på skapandet av en auktoritär stat.
Den här lagen är början på slutet av Hong Kong
― Joshua Wong, framträdande demokratiaktivist
Sophie Richardson, chef för Kinafrågor vid Human Rights Watch, fördömer begränsningar av yttrandefriheten.
- Myndigheterna i Hongkong borde nu arbeta för att skapa en politisk miljö där demonstranter inte behöver ha ett behov av att maskera sig, säger hon till Reuters.
Källor: Reuters, AP, AFP
Diskussion om artikeln