Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå är mer än bara handboll - nu växer fotbollsintresset så det knakar

Från 2019
Barn spelar fotboll i Folksam Arena i Sjundeå.
Bildtext Siuntion Sisus lag för barn födda år 2008 tränar i Fennia Arena genast efter skoldagens slut. På det sättet har barnen kvällarna lediga.
Bild: Yle/Maria Wasström

Juniorfotbollen är på stark frammarsch i Sjundeå. Föreningen Siuntion Sisu har lockat omkring 120 barn att börja spela fotboll.

Det är mycket i en liten kommun som Sjundeå där handbollen traditionellt haft starkt fotfäste.

- Det finns rum för båda sporterna. I bästa fall kan vi ha nytta av varandra och ge möjlighet för barnen att pröva olika sporter, säger Siuntion Sisus tränare och eldsjäl Arto Hujanen.

- Jag spelade först handboll i två månader men jag tycker bättre om fotboll, säger tioåriga Emil Tikka som tränar fotboll tre gånger i veckan och dessutom spelar i skolan varje dag.

Emil Tikka med boll i handen.
Bildtext Emil Tikka hör till Sjundeås fotbollsfantaster. Han drömmer om att en dag bli fotbollsproffs.
Bild: Yle/Maria Wasström

Anställd tränare

Tränaren Arto Hujanen var redan för några år sedan med och startade upp ett lag för barn födda 2008.

Efter hand kom det fler förfrågningar också från andra åldersgrupper men det var svårt att hitta frivilliga som kunde ställa upp som tränare och funktionärer.

Från och med i år Hujanen däremot föreningen Siuntion Sisus första avlönade tränare och han tränar alla åldersgrupper, sammanlagt omkring 120 juniorspelare.

Barn spelar fotboll i Folksam Arena i Sjundeå.
Bildtext I en liten kommun som Sjundeå kan det vara svårt att hitta barn till alla grenar, särskilt när barnen växer och konkurrensen om deras tid ökar. Enligt Hujanen finns det ändå tillräckligt många barn åtminstone för fotbollens del.
Bild: Yle/Maria Wasström

Språkbad på finska

Träningarna går på finska men en del av spelarna är svenskspråkiga. Vid behov hoppar föräldrar in och förklarar och översätter. En av dem är Rabbe Wennqvist.

- Min 6-åriga dotter lär sig både fotboll och finska på samma gång, säger han.

Utrymmesbrist

Det enda stora bekymret för föreningen har hittills varit bristen på lokaler att träna i.

- När det blev klart att den gamla bollhallen skulle stänga höll hela fotbollsprojektet på att rasa samman, berättar Hujanen.

Eftersom den gamla bollhallen varit i flitig användning fick den plötsliga stängningen konsekvenser för flera olika föreningar som använt hallen som träningslokal.

Inga optimala lokaler för fotboll

Lyckligtvis löste sig frågan ändå genom att föreningen fick tillgång till en gymnastiksal på badhotellet i Sjundeå.

Ett av lagen tränar också i allaktivitetshallen i Ingå där man kan spela på gräs. Nu håller Hujanen tummarna för att det blir en ny hall i stället för den gamla – och också gärna planerad för fotboll.

Arto Hujanen och Sauli Tikka i Fennia Arenan i Sjundeå.
Bildtext Tränare Arto Hujanen och hjälptränare Sauli Tikka träffades redan i unga år i fotbollens tecken.
Bild: Yle/Maria Wasström

I nästa år hoppas Hujanen den nya konstgräsplanen i Pickala ska stå klar för användning.

Konstgräs på talko

En grupp frivilliga har gått in för att rusta upp den gamla fotbollsplanen i Pickala som i årtionden legat övergiven.

- Det är ett enormt jobb att bygga en konstgräsplan på talko och med små resurser, säger hjälptränaren och föräldern Sauli Tikka som är en av initiativtagarna till projektet.

Begagnat konstgräs har införskaffats från fotbollsklubben Gnistan i Åggelby i Helsingfors och nu fortgår arbetet med att förvandla planen till en konstgräsplan.

Förlängd säsong

- Konstgräsplanen förlänger säsongen rejält när vi får belysning och kan spela ända tills snön kommer på hösten. På våren kommer vi ut mycket tidigare än man gör på naturligt gräs som först måste växa till sig, säger Sauli Tikka.

- Det bästa är att spela ute på sommaren, på gräs. Då kan man skjuta ordentligt, säger sonen Emil Tikka.