Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IOK väntar sig hårda tag efter stjärntränarens dopningsavstängning: "Alla adepter måste undersökas noggrant"

Från 2019
Alberto Salazar kramar Galen Rupp och Mo Farah år 2011.
Bildtext Alberto Salazar kramar Galen Rupp och Mo Farah år 2011.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alberto Salazar stängdes av i fyra år efter en rad av dopningsbrott. Nu säger internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach att han tänker be Wada att ta en närmare titt på Salazars adepter.

Det på tisdagen som USA:s antidopningsbyrå Usada meddelade att de fattat sitt beslut: friidrottstränaren Alberto Salazar har gjort sig skyldig till flera dopningsbrott och stängs av i fyra år.

En anmärkningsvärd dom, inte minst eftersom Salazar i sitt Nike Oregon Project tränat flera OS- och VM-guldmedaljörer med den brittiska långdistansstjärnan Mo Farah i spetsen.

Enligt BBC tog IOK:s ordförande Thomas Bach ställning till nyheten i samband med en presskonferens på torsdagen. Budskapet var klart:

Det här är en härva som måste undersökas noggrant.

– Det här är väldigt oroväckande. Vi litar fullt på att den internationella antidopningsbyrån Wada följer upp det här till minsta detalj och utreder alla återstående frågor, sade Bach och tillade att IOK formellt kommer att be Wada att utreda härvan.

IOK:s ordförande Thomas Bach.
Bildtext Thomas Bach.
Bild: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / All Over Press

Enligt Bach är det nämligen oroväckande att så många av Salazars adepter fortfarande är aktiva. Flera av dem deltar i VM i Doha och vissa har till och med vunnit medaljer.

Holländska Sifan Hassan hör till Salazars adepter och vann guld på 10 000 meter – innan nyheten om avstängningen blev offentlig. Efter hennes semifinal på 1500 meter gav hon inga kommentarer för media.

Det gjorde inte heller OS-guldmedaljören på 1500 meter Matthew Centrowitz.

Farah talar ut

Bach vill därför gå till grund och botten med anklagelserna.

– Wada måste titta närmare på hur de har testat de här idrottarna. Och reda ut om alla idrottare som jobbat på Salazars träningscenter faktiskt har blivit testade. Har OS-resultat blivit påverkade?

– Men samtidigt lärde vi oss från rapporten att idrottare inte nödvändigtvis har varit medvetna om vad som pågick. Det är viktigt att minnas då man börjar tala om eventuella straff. Men avstängningar är ett måste oberoende om idrottaren varit medvetet dopad eller inte, säger Bach.

Enligt BBC ska Wada ha meddelat dem att de ”naturligtvis kommer att utreda alla detaljer” men vill inte kommentera ytterligare innan utredningen är klar.

Mo Farah har också talat ut om domen. Farah lämnade både Salazars projekt och friidrottsbanorna år 2017, då dopningsmisstankarna kring Salazar redan blivit offentliga.

– Som jag alltid har sagt så tolererar jag inte idrottare som bryter mot reglerna. Jag är ändå glad över att fallet nu har utretts klart, säger Farah.

Diskussion om artikeln