Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran stiger i Irak - protesterna har spridit sig till hela landet

Från 2019
Uppdaterad 05.10.2019 09:28.
Protesterna i Irak skördar allt fler offer - Spela upp på Arenan

I Irak har åtminstone 60 människor mist livet under de senaste dagarnas våldsamma protester. Enbart i huvudstaden Bagdad uppges 18 människor ha dödats.

Polisen öppnade fredag eftermiddag eld mot hundratals människor som hade samlats i centrum av Bagdad för att protestera mot landets regering, rapporterar ögonvittnen för nyhetsbyrån Reuters.

Polisen uppges ha placerat ut krypskyttar på hustak och en människa skadades allvarligt efter att ha träffats av ett skott i nacken.

Antalet döda i samband med de upptrappade demonstrationer runt om i Irak har stigit till 60. Dödsfall har rapporterats från städerna Bagdad, Nassiriya, Amara, Baquba, Hilla och Najaf.

Premiärministern: Det finns ingen "magisk lösning" på problemen i Irak

I ett tv-sänt tal sade premiärminister Adel Abdul Mahdi att han förstår den frustration som ligger bakom protesterna, men att det inte finns någon "magisk lösning" på problemen i Irak.

- Vi lever inte i ett elfenbenstorn - vi promenerar tillsammans med er på gatorna i Bagdad, sade Mahdi.

Adel Abdul Mahdi
Bildtext Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi utlovar reformer - bemöts med misstro
Bild: ullstein bild - Public Address/ All Over Press

Mahdi bad parlamentarikerna om stöd för en ommöblering av regeringsposter för att fördela inflytandet. Han utlovade också fattiga familjer ekonomisk hjälp. Premiärministerns löften om reformer har ändå mötts av misstro och hånfulla reaktioner från demonstranternas sida.

Ahmad Al-Safi, representant för Iraks shiamuslimska ledare, läser upp ett meddelande från storajatollan Ali Sistani
Bildtext Ahmad Al-Safi, representant för Iraks shiamuslimska ledare, läser upp ett meddelande från storajatollan Ali Sistani som ber om att det ska vidtas åtgärder "innan det är för sent"
Bild: AFP / Lehtikuva
Muqtada al-Sadr (t.v.) och Qasem Soleimani
Bildtext Den inflytelserika religiösa ledaren Muqtada al-Sadr har meddelat att han vägrar att delta i parlamentets verksamhet tills det gått folket till mötes och presenterar ett reformprogram. al-Sadr har bett kolleger i samma parlamentsblock göra samma sak som han.
Bild: KHAMENEI.IR / AFP) / / HO - LEHTIKUVA / AFP

Lugna demonstrationer trappades upp under veckan

Demonstrationerna började lugnt i tisdags men har under veckan trappats upp spontant i hela landet och urartat.

Säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot folksamlingar - som bestått mestadels av unga människor. Poliser och demonstranter har drabbat samman och hundratals människor har skadats. Bland de skadade finns både demonstranter och medlemmar i säkerhetsstyrkorna.

Det här är en revolution mot hungern

Awad Awadi, sadristisk politiker

Protesterna verkar inte vara förankrade i något allmänt stöd från någon organiserad politisk gruppering, och myndigheterna sägs ha blivit tagna på sängen.

Sedan torsdagen råder ett officiellt utegångsförbud i ett flertal städer- som dock inte har följts.

Ilskan riktad mot fattigdomen, korruptionen, arbetslösheten och den dåliga infrastrukturen

Politikerna kritiseras för försummelse och för att de misslyckats med att få Irak att återhämta sig efter åratal av konflikter. Demonstranterna protesterar mot fattigdomen, korruptionen, arbetslösheten och den dåliga infrastrukturen.

Oroligheterna är en stor utmaning för Abdul Mahdi som i fjol installerades av shiamuslimska partier. De har dominerat Iraks politik sedan Saddam Hussein störtades 2003.

Oroligheterna sammanfaller också nu med en omfattande pilgrimsfärd som samlar miljontals troende till en vandring genom södra Irak och en gigantisk årlig sammankomst. Pilgrimer har redan begett sig ut på vägarna.

Majoriteten i Irak är shiamuslimsk

Majoriteten av invånarna i Irak är shiamuslimsk men det finns stora minoriteter som består av kurder och sunnimuslimer. Landets ledning är delad mellan de tre stora grupperna. Andra minoritetsgrupper är kristna och yazidier.

Två år efter att den militanta terroristorganisationen Islamiska staten (IS) besegrats har de interna väpnade konflikterna i Irak mattats av betydligt.

Irak börjar småningom kunna njuta av ett fredstillstånd och kan satsa mera på sin ekonomi och handel. Oljeproduktionen har kommit igång och ger Bagdad goda inkomster.

Efter tiotals år av krig och sanktioner är dock infrastrukturen fortfarande skröplig, många städer ligger i ruiner och det finns inte tillräckligt med jobb för landets befolkning på 40 miljoner människor.

Artikeln uppdaterades den 5 september klockan 09:25 med att fler människor hade fått sätta livet till
Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln