Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finska mästerskap i vallning ordnas i Tenala: ”Du kan vara hur bra hundförare som helst, men får du en galen tacka i flocken är det kört”

Från 2019
Ryggen av en kvinna som ser efter en hud som vallar får ute på en betesnark.
Bildtext Hunden som vallar ska få de fem fåren att gå enligt en viss bana. Hundföraren står på stället, visslar och ger korta kommandon. Hunden skäller inte en enda gång.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Vad är det som får människor med vallhundar att stiga upp i ottan för att komma till ett mörkt och regnsjukt Tenala i början av oktober? Jo, finska mästerskapen i vallning.

Prästkulla i Tenala har två år i rad stått värd för stora tävlingar i vallning. I fjol (augusti 2018) arrangerades nordiska mästerskap i vallning. Under det första veckoslutet i oktober gör den finska eliten upp om vem som har den bästa vallhunden och förstås också vem som är den bästa hundföraren.

Får i olika färger ute på grön betesmark.
Bildtext Det sägs ju att man kan vara envis som en bässe, men i vallhundsmästerskap är man mer orolig för sura eller galna tackor.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Men egentligen spelar det ingen roll hur skicklig hundförare man är och hur lydig hunden är; har man otur kan man bli sist i tävlingen i alla fall.

- Det här är den mest jämlika sporten i världen. Du kan vara hur bra som helst, men så får du en galen tacka i den där flocken av fem och då är det kört. Du har ingen chans att klara dig bra!

En kvinna i mössa och mörka kläder. Ute. Det är mörkt som mitt på natten. Oktober morgon kl 6.15.
Bildtext Annika Paarvio har stigit upp tidigt på morgonen för att hinna ordna de sista detaljerna innan tävlingarna börjar. Om världsmästerskapen i Doha har problem med hetta så är förhållandena de motsatta i de finska mästerskapen i Prästkulla.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det säger Annika Paarvio som hör till arrangörerna, Finlands vallhundsförening. Paarvio har huvudansvaret för veckoslutets tävlingar i Prästkulla, men hon är också en av tävlingsdeltagarna.

Man ska nog vara lite galen för att stiga upp i ösregn klockan fyra på morgonen

― Martina Bergström, tävlingsarrangör

Totalt deltar 35 hundar. Det skulle finnas fler bra vallhundar, men de här hundarna hör till det absoluta toppskiktet. Hundarna och deras hundförare har klarat sig bäst under den gångna tävlingssäsongen. En del hundförare deltar med fler hundar.

- De 15 bästa deltar på söndag och då koras också årets finska mästare, säger Annika Paarvio.

Här kan du se och höra hur tävlingen går till. Artikeln fortsätter efter videon.

FM i vallning - Spela upp på Arenan

Becksvart när fåren samlas ihop

Tävlingarna pågår i tre dagar. Det var in i det längsta oklart om banan skulle godkännas av tävlingsdomaren Viola Hebeler. Hon kommer från Tyskland och är själv en av världens främsta inom den här tävlingssporten.

Några minuter före åtta på morgonen har det äntligen börjat ljusna och domaren ger också grönt ljus för banan. Den behöver inte byggas om, vilket är en lättnad för de lokala arrangörerna som har jobbat febrilt med att få allt i ordning.

Två kvinnor med varma och regntåliga kläder står på en grön betesmark. Den ena kvinnan visar något genom att rikta armen framåt.
Bildtext Annika Paarvio visar hur banan går för domaren Viola Hebeler. Efter det går de ännu en tur längs tävlingsbanan innan domaren godkänner banans sträckning.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

En hel del saker går att fixa i förväg, men mycket måste göras timmarna innan en tävling kör igång.

Martina Bergström hör till arrangörsstaben och har bland annat samlat ihop fåren.

- Fåren kommer från fyra gårdar. De är ungefär hundra som deltar på förmiddagen och sedan har vi ungefär lika många som ska vara med i eftermiddag, berättar Martina Bergström.

Det är inte bara vallhundarna och gärna också deras förare som skall vara i god form. Även fåren borde ha sixpack, trots att magrutorna inte syns på grund av ullen.

- De ska vara tillräckligt unga så de orkar springa. Varje får granskas innan de deltar, säger Martina Bergström.

Får i olika färger ute på grön betesmark.
Bildtext De här fåren har hand om eftermiddagsskiftet. Före det tankar de gräs och liknande grönt bränsle.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är ett stort ansvar att föra ut fåren på tävlingsbanan. För hundarna är det också första kontakten med just de får som deltar.

I tävlingen består en fårskock av fem får. Hur de väljs ut är en vetenskap i sig. Så verkar det i alla fall när det snackas olika raser och fårens eventuella släktband med varandra.

På tal om raser: den absolut vanligaste hundrasen i de här tävlingarna är border collien. De flesta av dem är svartvita, men det finns också några med bruna fläckar.

En av de frivilliga som hjälper till med arrangemangen, Jan-Olof Hommas, berättar att de hundar som är svartast brukar upplevas som mest skrämmande av fåren. De vitaste hundarna upplevs inte lika farliga och således måste de vitare hundarna kanske jobba lite mera för att få fåren dit de ska.

Eller så går det precis tvärtom. Fåren är som redan tidigare nämnt ganska oberäkneliga.

De flesta fårfarmare har vallhundar

De hundförare som har dykt upp i Tenala verkar vara fårfarmare.

Kan man vara fårfarmare utan att ha vallhundar?

- Nog kan man förstås valla får med hjälp av havreämbar och cykel, men jag är så pass lat att jag låter hundarna springa flera kilometer medan jag står och visslar, säger Martina Bergström.

En kvinna i hatt och en hund på en fyrhjuling. Det är mörkt som på natten ute.
Bildtext Martina Bergström får en våt morgonpuss av sin hund. Tillsammans åker de sedan fyrhjuling för att samla ihop får till fredagens första starter.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Många fårfarmare med vallhundar verkar också tycka om att tävla i vallning. Det ordnas ofta olika deltävlingar eller mindre tävlingar.

- Man ska nog vara lite galen för att stiga upp i ösregn klockan fyra på morgonen för att ställa igång en tävling eller så stå där och tävla mitt i en störtskur utan att lyckas samla en enda poäng, säger Martina Bergström.

Publiken är alltid välkommen att följa med tävlingar i vallningar.

- Det är många olika moment, men ganska fort kommer man underfund med hur det hela går till, säger Martina Bergström.

I Tenala tävlas vem som har Finlands bästa vallhund

12:16

Diskussion om artikeln