Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kommunfacket JHL anklagar Åboföretaget Arkea för att pressa sina anställda till att byta fackförbund

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2019 15:59.
Skolmat.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Arkea som ägs av Åbo stad står bland annat för maten i stadens skolor.
Bild: Hanna Othman / Yle

Enligt JHL pressar Arkea sina arbetstagare och sprider falsk information. JHL anser också att bolagets kollektivavtalsshopping har olagliga kännetecken.

Enligt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har Arkea, som ägs av Åbo stad, flera gånger skrivit till sina arbetstagare att de måste träda ur sitt nuvarande fackförbund senast vid början av nästa år. Det här framkommer i ett pressmeddelande från JHL.

JHL anser att det här innebär att Arkea avsiktligt sprider falsk information. Dessutom har Arkea meddelat att uppbörden av medlemsavgifter och förtroendemannaverksamheten tar slut i början av 2020, även om kollektivavtalet som bolaget följer ännu är i kraft.

Förbereder sig för stridsåtgärder

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine kommer att träffa Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen på fredag 11 oktober. På mötet kommer Niemi-Laine att kräva förhandlingar som berör beslutsfattandet som hör till Arkeas kollektivavtal.

Enligt Niemi-Laine kommer JHL att förbereda sig för stridsåtgärder ifall inga nya förhandlingar med Arkeas personal inleds.

Tidigare har JHL fördömt Arkea på grund av att bolaget försökt försämra arbetsvillkoren för sina arbetstagare genom att byta ut deras kollektivavtal från ett bättre mot ett avsevärt billigare kollektivavtal för turism-, restaurang- och fritidstjänster.

Diskussion om artikeln