Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland inleder skyddsjakt på varg – landskapet har bestämmanderätt i frågan

Från 2019
 Varg i byn Samuelstorp på Åland fångad på bild i en viltkamera.
Bildtext Varg i byn Samuelstorp på Åland fångad på bild i en viltkamera.
Bild: Ålands landskapsregering

Efter en vargattack där sex får dödats har Ålands Landskapsregering beslutat att tillåta skyddsjakt på varg. Åland har egen bestämmanderätt i jaktfrågor och beslutet gäller ett avgränsat område och jakten ska utföras av en utsedd jaktledare.

- Det rör sig inte om fri jakt utan beslutet gäller några få och ett avgränsat område. Vi inleder skyddsjakt i dag fram till den 17 oktober, säger näringsminister Camilla Gunell som ansvarar för jaktfrågor.

En särskilt utsedd jaktledare i Hammarlands jaktvårdsförening får i uppdrag att leda jakten som är begränsad till Boda by i Hammarland, den plats där attacken skedde.

”Inget lättvindigt beslut”

Landskapsregeringen bedömer att det finns stor risk att skadesituationen kan fortsätta och att vargen återkommer till samma plats.

- Vi vill inte vänta på att flera incidenter ska inträffa. Vi vill agera så fort som möjligt, men det är inget lättvindigt beslut vi fattat, det är många parametrar att ta ställning till och vi måste komma ihåg att vargen är en skyddad art, säger Camilla Gunell.

Ålands näringsminister Camilla Gunell
Bildtext Näringsminister Camilla Gunell
Bild: Rasmus Olin / Yle

Beslutet kom efter att sex får dödats och två skadats i en sannolik vargattack i Hammarland, Boda, på Åland. Det var i tisdags som David Abrahamsson, tf naturvårdsintendent vid Ålands landskapsregering, fick ett larm från fårägaren som hittat döda och skadade får på gården.

Väl på plats kunde man hitta sex döda och två skadade får, varav det ena behövde avlivas på grund av skadorna. Bilder som togs på skadorna skickades sedan till Viltskadecenter i Sverige där man nu har gjort bedömningen att det är varg som orsakat skadorna.

Viltskadecenter menar att skadorna ser ut som typiska för vargangrepp speciellt eftersom det finns bett i baklåren på fåren vilket är kännspakt för varg och också utesluter lodjur.

Attacken den första i sitt slag

Attacken är den första i den här omfattningen sedan man börjat observera varg på Åland i februari 2018.

Genom spillningsprover har man kunnat konstatera att det funnits två olika individer på Åland som sannolikt kommit över isen österifrån under vintern, men om båda vargarna är kvar är i dagsläget oklart.

Fram tills nu har man bara kunnat konstatera en sannolik vargattack på Åland, i juni 2018 revs ett får, även det, i Hammarland.

Ålands Radio och TV, Axel Eriksson