Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekord av Dalilah Muhammad på 400 meter häck i makalöst lopp: "Alla löpare under 55 sekunder, det är otrolig klass"

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2019 22:34.
Dalilah Muhammad och världsrekordtidne 52,16.
Bildtext Dalilah Muhammad och världsrekordtiden 52,16.
Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/AOP

Damernas finallopp på 400 meter häck förväntades bli en duell mellan amerikanskorna Dalilah Muhammad och Sydney McLaughlin. Och så visade det sig bli. Muhammad sprang i mål på den nya världsrekordtiden 52,16 och besegrade McLaughlin med sju hundradelar.

Dalilah Muhammad inledde starkt men då upploppet började så verkade Sydney McLaughlin ge henne en match. På slutet lyckades Muhammad ändå knyta säcken och sprang i mål på tiden 52,16 – nytt världsrekord. Muhammads tidigare världsrekord från i år var 52,20.

– Jag ville definitivt slå rekordet här. Det betyder så mycket mera. Jag har sprungit bra hela säsongen, och nu är jag lycklig över att det är över, sade Muhammad.

Hela fältet presterade

McLaughlin putsade sitt personbästa med över en halv sekund. Det tidigare lydde 52,75 och i Doha var silvertiden 52,23.

Muhammads taktik gick ut på att öppna hårt, och den vägen ta guldet.

– Jag visste att hon skulle finnas där. Jag trampade gasen i botten och ville få upp en så stor lucka som möjligt, för jag vet att hon avslutar hårt.

Visste du hur nära hon var under loppet?

– Jag tror att tror att hon knappade ordentligt in på mig. Jag såg inte henne förrän på tionde häcken så hon avslutade definitivt hårdare än jag.

Även bronsmedaljören Rushell Clayton från Jamaica satte nationsrekord med sin tid 53,74. Även Yle Sportens expert Otto Ylöstalo var imponerad.

– Alla finalister under 55 sekunder. Det har inte hänt sedan VM i Osaka 2007. McLaughlin tvingades lite justera sina steg där. Hon lyckades inte ta häckarna med 15 steg, som hon hade hoppats på, sade Otto Ylöstalo i kommentatorsbåset.

Världsmästaren Dalilah Muhammad tror att det finns ännu mera att kapa från det färska världsrekordet.

– Jag tror definitivt att jag kan gå hårdare. Jag måste bli starkare och kunna upprätthålla min snabbhet längre. Ner mot 51 sekunder kan det gå i den närmaste framtiden, sade Muhammad till Yle Sporten.

Resultat:

1. Dalilah Muhammad (USA) 52,16 (WR)
2. Sydney McLaughlin (USA) 52,23
3. Rushell Clayton (Jamaica) 53,74
4. Lea Sprunger (Schweiz) 54,06
5. Zuzana Hejnová (Tjeckien) 54,23

Diskussion om artikeln