Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Nordkorea återupptar samtal om kärnvapen – träffas över helgen i Stockholm

Från 2019
Nordkoreaner stiger ut ur en bil vid Arlanda i Stockholm 3.10.2019.
Bildtext Nordkoreas delegation anlände till Arlandas flygplats på torsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Representanter för USA och Nordkorea träffas i Stockholm över helgen för att diskutera Nordkoreas kärnvapen. Enligt SVT har mötet inletts på fredag kväll och lär fortsätta på lördagen.

Förberedelserna för det nu inledda mötet har skett i skymundan och varken Sverige eller USA har gett kommentarer till medierna. Mötet beskrivs endast som förberedande och lär förmodligen äga rum mellan ländernas lägre tjänstemän.

Både Nordkoreas och USA:s chefsförhandlare för kärnvapenfrågan befinner sig däremot i Stockholm. USA:s Stephen Biegun sågs lämna ett möte vid svenska utrikesdepartementet på fredagen.

Det är oklart om Biegun kommer att närvara vid helgens möte, som beskrivs som ett bilateralt möte mellan USA och Nordkorea. Enligt svenska medier äger det rum i konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö.

Provskjutning som markering?

Mötet kommer bara dagar efter att Nordkorea senast genomförde ett missiltest. Nordkoreaexperten Harry Kazianis spekulerade då i om Nordkorea ville klargöra sin position i förhandlingar, för testet kom blott timmar efter att vice utrikesminister Choe Son Hui hade sagt att Nordkorea är berett att återuppta samtalen med USA.

USA och Nordkorea har inte fört samtal om kärnvapennedrustning sedan toppmötet i Hanoi mellan ledarna Kim Jong-un och Donald Trump slutade i fiasko.

Trump och Kim träffades i somras i ett symboliskt uppseendeväckande möte på demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea, men mötet omfattade inga direkta förhandlingar om kärnvapen.

Källor: SVT, SR

Diskussion om artikeln