Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

Från 2019
Uppdaterad 05.10.2021 16:22.

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

Anders Samuelsson

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.

Ingredienser

  • 3 medelstora auberginer

  • 2 ägg

  • 1 dl vetemjöl

  • 2,5 dl panko ströbröd

  • 1 dl parmesanost, riven

  • 200 g mozzarella

  • olivolja till stekning

  • salt

Tomatsås:

  • 400 g skållade tomater

  • 1 st gul lök

  • ½ fänkål

  • 1 bit stjälkselleri

  • 1 vitlöksklyfta

  • 3 msk olivolja

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 krm socker

  • svartpeppar

  • 6-7 blad färsk basilika, strimlade

Skivade auberginer med salt på
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Gör så här

  1. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.

  2. Strö salt över skivorna och låt stå i ca 30 min tills de tappar lite vätska. Torka av.

  3. Hacka lök och vitlök, stjälkselleri och fänkål. Fräs i olja, tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i 20 min.

  4. Avsluta med strimlad basilika och smaka av med salt och peppar.

  5. Vispa hastigt upp äggen i en skål.

  6. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl, därefter i äggvispet och sist i panko. Stek i olja tills gyllene.

  7. Skär de stekta aubergineskivorna i två eller tre delar på tvären.

  8. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och parmesan.

  9. Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Två kokböcker på ett bord med texten "vegval". På ena boken ligger det en mobiltelefon med en digital version av boken öppen.

Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept

Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.

Burgare på bondbönor

Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

Den här versionen är dessutom glutenfri.

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion rotsakssoppa med linser

Smakrik rotsakssoppa med röda linser

Min fyraårings favoritsoppa.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

En portion med friterade potatisknyten, pakoras.

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Proteinerna får du på köpet.

Vegetariska fredagstacos på en bricka

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

Shakshouka i gryta

Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

En vegetarisk klassiker!

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

Fullkornsnudlar på en tallrik

Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Heltstekt blomkål med currysmör.

Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

Använd hela blomkålen på två nya sätt.

Diskussion om artikeln