Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

Från 2019
Uppdaterad 05.10.2021 16:22.

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

Anders Samuelsson

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.

Ingredienser

  • 3 medelstora auberginer

  • 2 ägg

  • 1 dl vetemjöl

  • 2,5 dl panko ströbröd

  • 1 dl parmesanost, riven

  • 200 g mozzarella

  • olivolja till stekning

  • salt

Tomatsås:

  • 400 g skållade tomater

  • 1 st gul lök

  • ½ fänkål

  • 1 bit stjälkselleri

  • 1 vitlöksklyfta

  • 3 msk olivolja

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 krm socker

  • svartpeppar

  • 6-7 blad färsk basilika, strimlade

Skivade auberginer med salt på
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Gör så här

  1. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.

  2. Strö salt över skivorna och låt stå i ca 30 min tills de tappar lite vätska. Torka av.

  3. Hacka lök och vitlök, stjälkselleri och fänkål. Fräs i olja, tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i 20 min.

  4. Avsluta med strimlad basilika och smaka av med salt och peppar.

  5. Vispa hastigt upp äggen i en skål.

  6. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl, därefter i äggvispet och sist i panko. Stek i olja tills gyllene.

  7. Skär de stekta aubergineskivorna i två eller tre delar på tvären.

  8. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och parmesan.

  9. Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Diskussion om artikeln