Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
"Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli."
Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".
Anne Kiuru
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.
Ingredienser, 6 personer
1-2 msk rapsolja för stekning
250 g inhemska äpplen rivna (sur sort, riven med skal)
200 g squash grovt riven
100 g hackad lök
1 tsk chilipulver
1/2 tesked svartpeppar
en knivsudd cayennepeppar
1 tsk rörsocker
400 gram skållade tomater
1 dl vatten (skölj tomatburken)
28 g fond du chef, eller annan grönsaksfond
150g créme fraíche eller havre créme fraiche
1 dl dill hackad
Gör så här
Värm oljan i stekpanna, fräs löken i 3-4 min. Tillsätt det rivna äpplet, låt fräsa. Tillsätt zucchinirasp, låt fräsa. Tillsätt alla kryddorna. Fräs ännu en stund.
Tillsätt tomaterna med buljongen, vatten och fonduen. Låt sjuda varsamt i 15 till 20 min, rör om ibland.
Tillsätt crème fraiche, koka inte.
Avsluta grytan med färsk dill.
Servera med till exempel potatis och ångad broccoli.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: