Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna kräver att Vita huset överlämnar dokument - Trumpadministrationen vägrar erkänna riksrättsutredningen

Från 2019
USA:s president Donald Trump
Bildtext President Donald Trump kräver en omröstning om riksrättsutredningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump ställer nu direkta samarbetskrav på Trumpadministrationen.

Demokratiska utskottsordföranden i representanthuset kräver att Vita huset lämnar över en lång rad dokument till riksrättsutredningen.

Enligt ett utlåtande som utskotten har skickat till Vita huset har Vita huset inte lovat att utlämna dokumenten frivilligt, eller ens svarat på kommittéernas begäran.

- Efter nästan en månads vägran ser det ut som att presidenten har valt trotsandets, hindrandets och döljandets väg, säger kommittéernas ordföranden i utlåtandet.

Dokumenten som utskotten vill se är kopplade till anklagelserna om att president Donald Trump pressat Ukraina att inleda en korruptionsutredning mot ex-vicepresident Joe Biden och Bidens son Hunter.

Vägrar erkänna utredning

Representanthuset vill också höra utrikesminister Mike Pompeo om hans samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Kommittéerna har gett Vita huset tid till 18 oktober att lämna över de begärda dokumenten. Men Vita huset överväger att inte samarbeta.

Trump har uppgett att han kommer att göra en formell klagan över representanthusets sätt att föra riksrättsutredningen.

Presidenten sade att processen är ogiltig eftersom demokraterna inte hållit någon omröstning om riksrätt.

Dyrt beslut

Trump medgav samtidigt att Demokraterna sannolikt har tillräckligt många röster i representanthuset för att vinna en sådan omröstning. Men han förutspår att det kommer att stå dem dyrt.

‒ Jag är övertygad om att de kommer att betala ett förskräckligt pris i det kommande valet, sade Trump.

Vita huset väntas nu officiellt kontakta representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, med argumentet att kongressen inte kan inleda en riksrättsutredning utan att först hålla en omröstning.

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham kallade i dag utredningen för ”Demokraternas skendomstol”.

Pressade mittendemokrater

Pelosi har i sin tur svarat att representanthuset enligt grundlagen har all rätt att undersöka administrationens arbete.

Då representanthuset i tiden inledde riksrättsprocesser mot Richard Nixon och Bill Clinton så föregicks beslutet av en omröstning. Pelosi valde däremot att inte göra det.

Pelosi motsatte sig länge vänsterdemokraternas krav på riksrätt mot Trump eftersom den hade tvingat moderata demokrater att ta en stor risk.

Det politiska spelet kring processen kunde lätt skada deras chanser att bli omvalda hösten 2020.

Av samma orsak vill hon inte hålla en omröstning i representanthuset före det står klart vad utredarna lyckats gräva fram.

Pelosi verkar satsa på att utredarna lyckas gräva fram något så betungande att beslutet att rösta för riksrätt blir enkelt.

Vita huset och Trump vill naturligtvis det motsatta. Genom att binda Demokraterna till en riksrättsutredning som kanske inte leder någon vart hoppas man skada partiet ordentligt inför valåret.

Källa: AP, BBC, AFP, Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln