Havsörn jagar skarv med stor framgång – nu även i Kvarkenområdet
Också havsörnarna i Kvarken har nu lärt sig jaga skarv och använda fågeln som föda. Biolog Timo Lumme har iakttagit jakten ute på en av ytterskärgårdens skarvholmar.
Lumme, naturfotograf och biolog, har under höstens lopp flera gånger återvänt till samma plats i ytterskärgården för att inventera. Minst 20 havsörnar jagar skarv i just det här området i Kvarken, berättar han.
– Här finns en stor skarvkoloni. Senast vi dök upp här flög ett tjugotal havsörnar iväg från skarvholmen.
Lumme besökte skarvholmen igen senast i slutet av augusti och räknade då antalet döda skarvar. Det blev 177 stycken.
– En del av skarvarna har förstås dött i sina bon, antingen av sjukdom eller svält, men en stor del hade dödats av havsörn, säger Lumme.
Samma inventering visade att det på ön finns totalt 1700 skarvbon.
Skarven flyr undan
Samma fenomen har redan tidigare upptäckts på andra håll i Finland. Havsörnen har framgångsrikt jagat skarv från kolonier bland annat i Pargas och i Björneborg.
Enligt biologen Timo Lumme tvingas skarven nu fly sin fiende havsörnen.
– Skarven har trivts bäst med att häcka i ytterskärgården, men där håller även havsörnen till. Nu ser man på många håll att skarven flyttar för att komma undan havsörnen och då dyker den istället oftare upp i innerskärgården, säger Lumme.
Men särskilt unga örnar är bra skarvjägare och lyckas finna skarven ändå.
– De yngsta havsörnarna rör sig tillsammans i grupp och jagar på samma sätt. De kan lugnt sitta på samma kobbe utan det minsta gnabb sinsemellan, säger Lumme.
Så var det också då Lumme i slutet av augusti iakttog havsörnarnas skarvjakt ute i Kvarken. Av de 20 havsörnarna var det endast två som inte var ungörnar.
– Och skarven är en ganska enkel match för havsörnar som jagar i grupp.
Text: Terhi Varjonen, Yle Pohjanmaa.
Översättning och bearbetning: Moa Mattfolk, Yle Österbotten.