Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea: Kärnvapenförhandlingarna med USA har avbrutits

Från 2019
Polisbilar blockerar en väg, bakom dem kör två bilar vidare. I förgrunden till höger står en polis.
Bildtext Den nordkoreanska delegation anländer till mötesanläggningen på lördagen den 5 oktober.
Bild: AFP/Lehtikuva

Nedrustningsförhandlingarna i Stockholm mellan USA och Nordkorea har avbrutits, meddelade Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil på lördag kväll.

- Vi är besvikna på USA som inte tog med sig något till förhandlingsbordet. Förhandlingarna har inte uppfyllt våra förväntningar och har nu avbrutits, sade Kim till journalister utanför Nordkoreas ambassad i Stockholm.

Enligt Kim är det nu upp till USA om förhandlingarna kan återupptas.

USA har däremot inte uppfattat förhandlingarna som avbrutna. Då Dagens Nyheter bad USA:s ambassadör till Sverige, Bill Martin, om en kommentar på lördag kväll, kände han inte till att förhandlingarna hade avbrutits och avböjde att kommentera.

Sveriges utrikesdepartement vill inte heller kommentera läget. Så sent som vid middag på lördag skrev utrikesminister Ann Linde att hon är uppmuntrad av de pågående samtalen mellan USA och Nordkorea.

På lördag kväll beskrev Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesministerium, helgens samtal med Nordkorea som "goda".

Enligt Ortagus motsvarar inte Nordkoreas senaste kommentarer andan eller innehållet av de åtta timmar av samtal som hann äga rum mellan länderna.

Källor: Dagens Nyheter, Reuters

Diskussion om artikeln