Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Människor är nyfikna på ondskan - deckarförfattaren Arne Dahl vill skriva om de ultimata brotten

Från 2019
Uppdaterad 06.10.2019 13:40.
Arne Dahl/Jan Arnald står framför finska teatern vid Aura Å. Träden har en sprakande höstgul färg.
Bildtext Jan Arnald har följt utvecklingen i polisarbetet under tjugo års tid.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Den 11-årige Jan Arnald smyger fram med en stol till sin pappas bokhylla. Då han klättrar upp på stolen knarrar den till, men föräldrarna hör honom inte. Mammans framlagda barnböcker ligger orörda i hallen.

- Mamma försökte förgäves få mig att läsa barnböcker, men det var thrillers, kriminalromaner och deckare som drog in mig i historierna på det där sättet som god litteratur kan. Så det var ganska naturligt att jag återvände till den här genren efter en sväng i finlitteraturen, säger han.

Jan Arnald, som skriver under pseudonymen Arne Dahl, är en internationellt prisbelönt deckarförfattare. Hans böcker har gjorts till TV-serier och översatts till 32 språk världen över.

Redan i högstadieåldern kom skrivandet igång.

- Det är en sak att vara en ivrig läsare och en annan sak att spontanskriva utan att tänka att "jag är författare". Det var helt enkelt roligt att skriva berättelser. Redan från början handlade det om någon form av spänningsberättelser, säger han och fortsätter.

- Jag läste både riktigt klassiska pusseldeckare som Agatha Christie, men också mer hårdkokta thrillers. Jag märker nu att jag faktiskt skriver en slags kombination av de här två. Dels smarta stories men också spännande action.

Två händer i handklovar bakom galler.
Bildtext Jan Arnald undersöker den mer komplexa ondskan i sina romaner.
Bild: Igor Stevanovic

Varför har Sverige blivit ett deckarmecka?

- Det finns flera orsaker, dels vill man hitta sprickor i det korrekta. Ute i världen finns bilden av att Sverige är så perfekt och fungerande. Sen tror jag att framgång föder framgång, vi börjar ha en lång historia av framgångsrika deckarförfattare, Säger Arnald.

Vår tids största brott sker på nätet

För att låna ett citat av Lars Kepler: "Arne Dahl har skapat en egen skola inom den svenska kriminalromantraditionen. Han kombinerar globala intriger med spänning, underrättelsetjänst och litterär kvalité."

Att brotten sker globalt har gjort polisernas arbete mer komplicerat. Detsamma gäller de författare som försöker beskriva brotten. Polisarbetet förändras hela tiden, nu för tiden är brottsplatsen oftast digital. Hur hänger man med?

- Jag har följt utvecklingen inom polisyrket från de första böckerna som jag skrev för tjugo år sedan. Då var allting väldigt mycket enklare på sätt och vis. Man får försöka hänga med så gott det går, och så får man ha någon informatör inom polisen som gärna berättar vad som händer, säger Arnald.

Kravallpolis
Bildtext Polisens arbete förändras hela tiden.
Bild: Andy Ödman/Yle

Har det någon gång känts svårt att göra brotten begripliga och spännande?

- Absolut. I min bokserie som handlar om den europeiska enheten Opcop-gruppen försökte jag förklara EU, och utredde om det är möjligt att ha en överstatlig polis som FBI i USA. Då lekte jag med tanken på att man prövade sig fram med ett europeiskt FBI. Det blev väldigt komplicerat och svårt att förklara, berättar Arnald.

Han har också gett sig på att beskriva brottsligheten bakom börskraschen 2009. Oundvikligen dyker Panamadokumenten upp.

- Ja Panamadokumenten, säger han och kan inte låta bli att skratta.

- Det var visst några svenska författare som var inblandade i det. Avslöjandet gav mig en viss klarhet men också mer en bekräftelse på det man redan vet - att det stora och mest omfattande brotten i vår tid är skattesmitning. Man försöker gömma och tvätta blodiga och svarta pengar, säger Arnald.

Komplicerad ondska

Få har kunnat undgå hyllningarna av den senaste batmanfilmen, eller egentligen, jokerfilmen Joker som hyllats av kulturkritiker världen över. Joaquin Phoenix lär kunna vänta sig en Oscar för sin skådespelarinsats.

Men filmen har också skapat debatt och är kontroversiell. Arne Dahl har ännu inte sett filmen, men den står på hans lista.

- Det är väldigt spännande att följa Jokerns förvandling från Batmanserierna, hur han hela tiden blir en mörkare och mer komplex karaktär. Skurkarna har att göra med intresset för kriminella som vi deckarförfattare hela tiden jobbar med. De är inte bara onda utan har blivit det av en anledning.

Joker (Joaquin Phoenix) iklädd clownmask och röd kostym står uppe på en trappa och dansar.
Bildtext Galenskap eller olycka?
Bild: © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. TM & © DC Comics

Det finns två sorters skurkar i deckarlitteraturen. Å ena sidan de som är rakt igenom onda. En ondska som snarast är djävulen själv, enligt Arnald nästan en religiös typ av ondska som främst hör ihop med underhållningsgenren.

- Men sedan har vi den andra tråden inom deckarlitteraturen som är en social, politisk och samhällsmedveten del av litteraturen. Där tycker jag att deckaren är en av de allra bästa på att fånga samhällets gränser och testa vad som är tillåtet och inte tillåtet.

Det ultimata brottet - förstörelsen av planeten

Då man talar med en författare med en så pass bred och internationell läsarkrets undrar man om han känner en viss skyldighet eller plikt att ställa sig på barrikaderna i miljö- och klimatdebatten.

- Jag står bakom Greta Thunberg till hundra procent, men det är lätt att man bara blir en megafon för andra. Jag tänker som bäst på vad som är den optimala klimat-thrillern. Hur skulle man kunna skriva en drabbande bok om detta där allting inte bara förvandlas till någon slags apokalyps?

En person med vita skyddskläder sitter på huk vid vattenbrynet och tar provet från vattnet.
Bildtext Arnald ruvar på tanken om att skriva den ultimata klimat-thrillern.
Bild: Mostphotos

Den norske författaren Gert Nygårdshaug skrev redan 1989 Mengele Zoo som handlade om pojken Mino, vars hem i Amazonas förstördes av oljebolag. På senare tid har flera andra böcker utkommit där man försökt göra thriller av miljöförstöring.

- Det måste gå att hitta en väldigt bra brott i det här, och det har gjorts försök att skriva om dem. Som att någon döljer olika slags utsläpp. Men jag tänker mig den där ultimata klimat-thrillern. Den skulle vara rolig att skriva någon gång, innan det är för sent.

Jan Arnald deltar i årets bokmässa i Åbo.

Diskussion om artikeln