Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Det besinningslösa våldet i Irak måste få ett slut

Från 2019
Uppdaterad 06.10.2019 13:22.
FN kräver ett slut på våldsamheterna i Irak - Spela upp på Arenan

Förenta Nationerna kräver ett slut på oroligheterna i Irak, som de senaste fem dagarna har krävt ett hundratal människoliv. Tusentals människor har skadats i kravallerna, som är en protest mot bland annat den höga arbetslösheten i landet.

FN:s sändebud i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert kräver att de som står bakom upproret måste ställas till svars.

- Fem dagar av rapporter om dödade och skadade - det besinningslösa våldet måste få ett slut, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Många demonstranter har skottskadats

På lördag kväll var det dags för nya kravaller i Bagdad.

Säkerhetsstyrkor försökte skingra en massdemonstration med tårgas och ska också ha avfyrat skott mot folkmassorna. Oidentifierade skarpskyttar har enligt uppgift också skjutit mot de demonstrerande.

Enligt nyhetsbyrån AFP har 99 människor dödats i kravallerna, medan 4 000 har skadats. 250 personer vårdas på sjukhus för skottskador. 19 ska ha skjutits ihjäl.

Den irakiska människorättskommissionen IHCHR, som står parlamentet nära, kräver en utredning av regeringen om hur det kommer sig att så många demonstranter har skottskadats eller skjutits ihjäl.

Demonstranterna är unga män

Oroligheter förekommer inte bara i Bagdad och dess förstäder utan också i södra Irak. Det är mest unga män som protesterar. De kräver allt från bättre ekonomiska förhållanden till den irakiska regeringens avgång.

De vill inte bli förknippade till någon någon politisk eller religiös gruppering. På lördagen stacks sex olika partiers kontor i brand i staden Nasirya.

Diskussion om artikeln