Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea uppger att nedrustningssamtalen brutit samman - USA talar om god stämning

Från 2019
Uppdaterad 06.10.2019 16:31.
Den nordkoreanska förhandlingsdelegationen anländer till Stockholm
Bildtext Den nordkoreanska förhandlingsdelegation var missnöjd med samtalen i Stockholm
Bild: AFP / Lehtikuva

Kärnvapenförhandlingarna mellan USA och Nordkorea avslutades i Stockholm på lördagskvällen, men det är fortfarande oklart vilka resultaten blev.

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil sade att förhandlingarna brutit samman, medan USA talar om god stämning och en ny förhandlingsomgång i Stockholm om två veckor.

Förhandlingarna uppfyllde inte våra förväntningar. Jag är mycket missnöjd över det

Kim sade utanför Nordkoreas ambassad i Stockholm att förhandlingarna avbrutits eftersom USA hållit fast vid gamla krav och vägrat komma med nya öppningar.

‒ Förhandlingarna uppfyllde inte våra förväntningar. Jag är mycket missnöjd över det, sade Kim.

På söndagskvällen uppgav det nordkoreanska utrikesministeriet att uppgifterna om nya samtal om två veckor är falska.

Enligt Nordkorea försöker USA vilseleda allmänheten genom att sprida osanna uppgifter om att parterna är villiga att mötas på nytt.

"God stämning"

Men enligt USA:s utrikesministerium var stämningen god under förhandlingarna.

Utrikesministeriets talesman Morgan Ortagus uppger att de nordkoreanska kommentarerna inte speglar innehållet i samtalen.

‒ USA tog med sig kreativa förslag och förde bra diskussioner med sina nordkoreanska motparter, uppger Ortagus.

Lördagens samtal var de första mellan USA och Nordkorea sedan det misslyckade toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i februari.

Donald Trump och Kim Jong-Un under toppmötet i Singapore 2018
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump och Kim höll ett kort möte på gränsen mellan Nord- och Sydkorea i juni och enades då om att återuppta samtalen.

Sedan dess har Nordkorea återupptagit sina robottester. På onsdagen testavfyrade nordkoreanerna en ballistisk robot från en ubåt för första gången på tre år.

Belöning först eller sedan?

Under samtalen i Stockholm krävde Kim Myong-Gil att USA kommer med en ärligt menad svarsåtgärd på tidigare nordkoreanska eftergifter. Efter det är Nordkorea villigt att diskutera följande nedrustningssteg.

Med andra ord vill nordkoreanerna att USA häver en del av sina sanktioner innan förhandlingarna går vidare. Det är något som USA hittills har varit ovilligt att göra.

Kim upprepade också Nordkoreas position att landet endast kommer att avstå från sina kärnvapen när ”när alla hot mot vår säkerhet och alla hinder för vår utveckling avlägsnats bortom alla tvivel”.

Nordkorea vill alltså ha säkerhetsgarantier av USA. Alla sanktioner ska också hävas.

Det är ett krav som USA knappast kan gå med på. Amerikanerna vill att ordningen ska vara den motsatta ‒ först nedrustning sedan belöning.

Den sannolika lösningsmodellen, om det blir en lösning, är att parterna kommer överens om en färdplan där man stegvis rör sig mot målet.

USA och Nordkorea kan inte lägga bakom sig 70 år av krig och fiendskap på Koreahalvön under en lördag av förhandlingar

Enligt den amerikanska talesmannen Ortagus gick man i Stockholm gick igenom en rad initiativ som möjliggör framsteg inom alla förhandlingsområden.

Men stegvisa framsteg kräver att parterna litar på varandra.

‒ USA och Nordkorea kan inte lägga bakom sig 70 år av krig och fiendskap på Koreahalvön under en lördag av förhandlingar, säger Morgan Ortagus.

Källor: AP, Sveriges Radio, DN, Reuters

Diskussion om artikeln