Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpespolitiker: Vi har varit för generösa i fusionsavtalet

Från 2019
Uppdaterad 07.10.2019 10:28.
Två vägskyltar. På den ena står det Kaskö, på den andra Närpes.
Bildtext Den 18 november får fullmäktige i Kaskö och Närpes ta ställning till fusionsfrågan.
Bild: Yle/Juho Teir

Den absoluta majoriteten av fullmäktigeledamöterna i Närpes är positivt eller försiktigt positivt inställda till en fusion med Kaskö. Men det finns några undantag.

I Närpes fick invånarna ta ställning till en möjlig fusion med Kaskö genom en enkät. Grovt sett kan man säga att resultatet blev en tredjedel för, en tredjedel emot och en tredjedel som är neutrala.

Resultatet avspeglar sig dock inte i hur fullmäktigeledamöterna tänker i frågan. Där är en klar majoritet för en fusion.

Yle Österbotten har ringt runt till alla fullmäktigeledamöter i Närpes. I fullmäktige sitter 35 ledamöter.

Tolv ledamöter är klart för en fusion, tio är neutrala, men de flesta säger att de är försiktigt positiva. Två ledamöter förhåller sig i sin tur negativa till en fusion.

Nio ledamöter gick inte att nå och två ville inte kommentera.

- Jag har i princip varit för hela tiden. Jag tycker att det är en möjlighet som vi bör se på och ta till vara. På långsikt är det bra att vi stärker vår stad, säger Marianne Nyqvist-Mannsén (SFP).

Marianne Nyqvist-Mannsén sitter vid ett bord med en blomkruka på.
Bildtext Närpespolitikern Marianne Nyqvist-Mannsén är för en fusion med Kaskö.
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Jag kommer att rösta ja, har redan bestämt mig. Jag utgår ifrån att en fusion stärker Närpes och Sydösterbotten, konstaterar Anders Norrback (SFP).

- Jag röstar ja. Jag tror att en större kommun har bättre chanser att klara sig, säger i sin tur Pia Rönnholm (SDP).

Också de ledamöter som förhåller sig neutralt till en fusion lutar mera mot den positiva sidan.

- Jag är försiktigt positiv och jag tycker inte vi ska stänga några dörrar för Kaskö i det här läget. Med gemensamma krafter skulle det vara lättare att gå vidare. Kaskös befolkning börjar vara för liten för att hålla igång den apparat som krävs för en kommun, säger Peter Sjökvist (SDP).

- Jag är nog neutralt positiv. Det skulle stärka regionen. Kaskös bekymmer är inte så oroväckande att vi inte kunde gå ihop, konstaterar Daniel Dahlbo (SFP).

Oro i byarna

Motståndet mot en fusion finns närmast bland de ledamöter som kommer från byarna.

Stig Simons från Yttermark (SFP) anser att man lovar för mycket för Kaskö i fusionsavtalet, med tanke på att man skurit ner på servicen i de egna byarna.

- Jag har varit reserverad mot en fusion och jag tycker avtalet mellan kommunerna är lite generöst, säger Simons.

- Inte är fusionen en dålig sak, men det finns vissa saker i avtalet som kunde ha skrivits på ett annat sätt. Till exempel anställningsskyddet på fem år är på tok för långt.

Invånarenkäten visar också att det starkaste motståndet mot en fusion finns i Yttermark och Västra Närpes.

- Det påverkar direkt mitt beslut eftersom byn som jag är invald från var väldigt reserverad, så det kommer att påverka en hel del. Det är politiskt självmord om man underskattar folkets vilja.

Porträtt av Marjo Österdahl.
Bildtext Enligt Marjo Österdahl har inte Närpes så mycket att vinna på en fusion.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

SFP-ledamoten Marjo Österdahl från Töjby är också emot en fusion.

- Jag är en av dem som under hela processen sagt att jag är väldigt tveksam och jag vet inte riktigt vad som skulle vara bäst för Närpesborna. Jag har velat hålla mig öppen för alla alternativ, men här under hösten har det klarnat att jag ställer mig relativt negativ till en fusion.

Enligt Österdahl finns det inte mycket som Närpes skulle ha att vinna på en fusion.

- För tillfället känns det som att det är bättre att vi hålls självständiga, men sedan måste man förstå att läget kan ändra.

- Jag tycker att alla i fullmäktige har en skyldighet att tänka på svaren och resultatet i enkäten. Det var inte så stor majoritet som var för en fusion som många av oss hade förväntat sig. Det är speciellt invånarna i byarna som ställer sig mer kritiska till en fusion.

Diskussion om artikeln