Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionspartierna segrade i parlamentsvalet i Kosovo - de gamla gerillaledarna kan få stiga åt sidan

Från 2019
Vetevendosjes partiledare, valsegraren Albin Kurti står bland flaggor och ser ut att vara redo att hålla ett framförande.
Bildtext Vetevendosjes partiledare, valsegraren Albin Kurti höll tacktal till sina anhängare i centrum av Pristina sent på söndag kväll.

"Med oss vid makten så kommer det inte att sitta några tjuvar i regeringen", sade valsegraren Albin Kurti till anhängare i centrum av Pristina natten till måndag. Korruptionen var en viktig valfråga, men relationen till Serbien måste den nya regeringen definitivt ta tag i.

Då över 90 procent av rösterna efter söndagens nyval var räknade så hade Kurtis parti, vänsternationalistiska Vetevendosje (Självbestämmandepartiet) fått 26 procent av rösterna.

Ett annat oppositionsparti, mittenhögerpartiet Kosovos demokratiska förbund (LDK), låg tvåa med ungefär 25 procent av rösterna.

Självbestämmandepartiets ledare, den gamla upprorsmakaren Kurti utlyste sig som ny premiärminister inför en stor grupp extatiska anhängare i centrum av Pristina.

- Med oss vid makten kommer det inte att sitta några tjuvar i regeringen, inga tjuvar i de statliga institutionerna. Tjuvarna ska bekämpas, utredas, åtalas och bestraffas, sade Kurti och anhängarna jublade.

Albin Kurti ses i mitten av bilden, omgiven av flaggor och personer som firar.
Bildtext Kurtis anhängare viftade också med USA:s flagga. USA är populärt i Kosovo allt sedan mars 1999, då Nato började bomba Jugoslavien på initiativ av USA och Kosovokriget tog slut.

44-årige Kurti började protestera mot det serbiska förtrycket som studentaktivist på 1990-talet före Kosovokriget. Allt sedan Kosovo utropade sig självständigt har han gjort sig känd för sin hårda kritik mot Kosovos politiska elit.

Nyvalet i Kosovo utlystes då premiärministern och den forne gerillaledaren Ramush Haradinaj avgick, efter att han åter igen kallats till förhör i en utredning om misstänkta krigsbrott under Kosovokriget på 90-talet.

Haradinaj ställde också upp i valet, men hans lista fick bara drygt 11 procent av rösterna.

Mittenhögerpartiet Kosovos demokratiska parti (PDK) som var regeringskoalitionens största parti och som lett Kosovo ända sen 2007 fick erkänna sig besegrat med 21 procent av rösterna.

Oppositionspartiernas seger ses av många bedömare som ett generationsskifte där de gamla gerillaledarna nu kan tvingas stiga åt sidan.

Kan mansdominansen också få sig en spricka?

Politiken i Kosovo har varit ytterst mansdominerad. Därför har det andra oppositionspartiet, mittenhögerpartiet LDK, fått extra stor uppmärksamhet.

Partiet som ser ut att bli god tvåa i valet leds av 37-åriga Vjosa Osmani.

Vjosa Osmani omgiven av journalister utanför en vallokal i Pristina på söndagen.
Bildtext Vjosa Osmani omgiven av journalister utanför en vallokal i Pristina på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Jag vill tacka Vjosa Osmani. Under sin kampanj inspirerade hon många flickor och kvinnor att engagera sig i gemensamma frågor som ekonomi, politik och samhället ... Därför skulle jag vilja samarbeta med Vjosa i framtiden, sade Kurti i sitt tacktal.

Kurtis Självbestämmandeparti har inte heller tillräcklig majoritet för att leda landet ensamt, utan måste bilda en koalitionsregering. Enligt flera bedömare kan koalitionsförhandlingarna bli knepiga.

Relationen till Serbien är knäckfrågan

Det som den nya regeringen blir tvungen att fokusera på genast är relationen till Serbien. Det har oppositionspolitikerna inte velat diskutera lika mycket under valkampanjen som de diskuterat korruptionen och fattigdomen.

Förslag om en gränskorrigering mellan Kosovo och Serbien har mötts av starka protester både i och utanför Kosovo.

Både USA och EU har pressat länderna att normalisera sina relationer, men de EU-ledda samtalen har stått stilla redan länge.

Förhandlingarna stötte på ett allvarligt bakslag i november då Kosovo införde tullavgifter på serbiska varor.

Kosovo utropade sin självständighet från Serbien år 2008. Sedan dess har mer än hundra länder erkänt landet som självständig stat. Serbien, Ryssland och Kina tillhör dem som inte erkänt Kosovo.

Frågan måste lösas för att Kosovo ska kunna bli FN-medlem och Serbien medlem i EU.

Källor: AFP, Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln