Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Johnson upprepade för Macron att britterna lämnar EU den sista oktober - i slutet av veckan ska frågan avgöras enligt Macron

Från 2019
I bakgrunden testen: GET BREXIT DONE underskrivet av Conservatives. I förgrunden en helt suddig Boris Johnson som gestikulerar.
Bildtext Boris Johnson höll sitt huvudanförande om brexit vid Konservativa partiets konferens i Manchester förra onsdagen (2.10).

"EU ska inte förledas att tro att Storbritannien kommer att stanna i EU efter den 31 oktober", sade premiärminister Boris Johnson i ett telefonsamtal till Frankrikes president. Enligt Macron kommer EU i slutet av den här veckan att besluta om ett utträdesavtal är möjligt.

Johnson ringde runt till EU-ledare för att övertyga dem om sitt förslag till ett utträdesavtal.

I sitt samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron på söndagen upprepade Johnson att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober.

Det trots att det brittiska parlamentet har klubbat igenom en lag som förpliktar Johnson att be om förlängning ifall inget utträdesavtal har godkänts senast den 19 oktober.

- Lagen underminerar förhandlingarna, men om EU-ledarna satsar på att den kommer att förhindra ett avtalslöst utträde så skulle det vara en historisk missuppfattning, sade en talesperson för Downing street.

Johnson ska alltså ha varnat Macron för att EU inte ska låta sig förledas av den villfarelsen.

Texten: Get ready for Brexit tryckt i en tidning.
Bildtext Förra onsdagen gjorde den brittiska regeringen helsidesreklam för sin information om hur allmänheten och företag bör förbereda sig för EU-utträdet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Premiärministerkansliets talesperson beskrev Johnsons brexitbud som "ett stort, viktigt erbjudande".

- Men det är dags för EU-kommissionen att också visa kompromissvilja. Om inte, så kommer Storbritannien att lämna utan avtal, sade Downing Streets talesman enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Johnsons brexitplan skulle Nordirland förbli en del av EU:s inre marknad, åtminstone under en övergångsperiod.

Däremot skulle Nordirland fortfarande utgöra ett enhetligt tullområde med Storbritannien.

Det här skulle innebära någon form av tullkontroller, som Johnson lovat att inte ska ske vid gränsen mellan Irland och Nordirland och inte förutsätta någon ny infrastruktur. Det är oklart hur de praktiska arrangemangen skulle se ut.

Förhandlingarna fortsätter på måndagen

EU-ledare har låtit förstå att Johnsons brexitbud inte uppfyller EU:s krav och att britterna måste revidera sin plan nu under den här veckan.

Det ska Macron ha upprepat för Johnson, enligt det franska presidentkansliet.

Macron ska ha sagt till Johnson att EU kommer att besluta i slutet av veckan huruvida ett utträdesavtal är möjligt före tidsfristen går ut.

Frankrikes president Emmanuel Macron gestikulerar i en talarstol.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron talade inför EU-parlamentet i Strasbourg den 1 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt BBC ska Macron också ha låtit Johnson förstå att den brittiska regeringen i första hand ska vända sig till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, i stället för att försöka bearbeta individuella EU-ledare.

I dag, måndag, ska Storbritanniens brexitförhandlare David Frost fortsätta sina förhandlingar med EU-kommissionen, samtidigt som den brittiske brexitministern Stephen Barclay besöker EU-huvudstäder.

Källor: AFP, Reuters, BBC, The Guardian, Yle

Diskussion om artikeln