Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump beskyller representanthusets talman Nancy Pelosi för landsförräderi

Från 2019
Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthusets, iklädd rosa kostym står mellan svartklädda män.
Bildtext Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, har motiverat riksrättsutredningen med att ingen står över lagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har gått till Twitterattack mot representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Trump skriver att Pelosi kan ha gjort sig skyldig till landsförräderi i samband med Ukrainautredningen mot presidenten.

Trump kom med beskyllningarna på Twitter på söndagen.

– Nancy Pelosi visste allt om opålitliga Adam Schiffs många lögner och det massiva bedrägeri som riktas mot kongressen och det amerikanska folket, skriver Trump.

Enligt Trump har både Schiff och Pelosi gjort sig skyldiga till brott och förseelser – till och med landsförräderi.

Adam Schiff är demokrat och ordförande i Representanthusets underrättelseutskott. Han är en av de drivande krafterna i riksrättsutredningen mot Trump.

Riksrättsutredningen gäller Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump anklagas för att ha försökt pressa den ukrainska presidenten att inleda en utredning av tidigare vicepresidenten, demokraten Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina.

Fallet uppdagades då en visselblåsare som arbetar inom underrättelsemyndigheterna i början av augusti lämnade in en anmälan om samtalet.

I söndags kom det fram att ytterligare en visselblåsare har stigit fram och delat med sig av information om Trumps misstänkta maktmissbruk.

Trump nekar till att han skulle ha missbrukat sin makt och kallar utredningen en häxjakt.

Diskussion om artikeln