Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ger grönt ljus åt turkisk offensiv i nordöstra Syrien – Trump överger sina kurdiska allierade

Från 2019
Uppdaterad 07.10.2019 13:06.
Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan går sida vid sida i en lummig trädgård i Bryssel juli 2018.
Bildtext Presidenterna Trump och Erdogan i Bryssel juli 2018.
Bild: /All Over Press

Turkiet kommer snart att inleda sin länge förberedda militäroperation för att inrätta en "säker zon" i norra Syrien. USA kommer inte att stöda eller vara involverad i operationen, meddelar Vita huset.

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham tillade att de amerikanska styrkorna har besegrat terrorgruppen IS och dess territoriella "kalifat" och därför kommer de inte att stanna kvar i det aktuella området.

Meddelandet från Vita huset beskrivs i amerikanska medier som "extraordinärt" och som en vändpunkt i USA:s Syrienpolitik.

Meddelandet från Vita huset kom efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. De ska ha diskuterat Turkiets planer på att etablera en "säker zon" öster om floden Eufrat.

Erdoğan har länge hotat med att inleda en offensiv mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien. Senast i lördags sade han att en offensiv var nära förestående. Samtidigt kritiserade han Washington för att inte ha efterlevt överenskommelsen om att skapa en buffertzon längs den syriska gränsen mot Turkiet.

USA och Turkiet har också varit oense om hur bred den här buffertzonen ska vara.

Amerikanska och turkiska soldater under gemensam patrullering i den syriska byn al-Hashisha i utkanterna av Tal Abyad vid gränsen mot Syrien (bilden tagen 8.10).
Bildtext Amerikanska och turkiska soldater under gemensam patrullering i den syriska byn al-Hashisha invid gränsen mot Syrien (bilden tagen den 8 september). Nu rapporterar SDF att amerikanerna redan börjat dra sig bort från området.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det aktuella området kontrolleras av den kurdledda och USA-stödda SDF-milisen. SDF leds egentligen av kurdiska YPG som Turkiet betraktar som en terrorgrupp.

Trumps beslut möter kritik

Det är just SDF som jagade bort terrorgruppen IS från norra Syrien och gjorde slut på IS "kalifat" där, med stöd av USA.

Enligt New York Times går Trump mot rekommendationer från USA:s utrikesministerium och försvarsministerium då han ger grönt ljus åt Turkiet och tvår sina händer från situationen i norra Syrien.

Enligt de här rekommendationerna borde USA hålla kvar en mindre antiterrorstyrka i området och agera som motvikt till Iran och Ryssland.

New York Times citerar också flera bedömare som menar att USA nu sviker kurderna totalt och att kurderna aldrig kommer att lita på USA igen.

Det kan också destabilisera regionen då kurderna nu söker nya allianser.

Å andra sidan har det ända sedan Trumps valkampanj ingått i hans "Amerika först"-politik att dra bort amerikanska soldater från krigszoner i Mellanöstern.

Turkiet ansvarar nu för IS-fångarna

Enligt Vita huset kommer Turkiet nu också att ta ansvar för alla de IS-krigare som gripits i området under de senaste två åren.

USA påpekar att Washington har försökt få Frankrike, Tyskland och andra europeiska nationer att ta hem de europeiska IS-krigarna, men att det avvisats av de aktuella länderna.

USA kommer inte att använda amerikanska skattepengar för att ta hand om IS-medlemmarna, enligt uttalandet från Vita huset.

Turkiet planerar också att flytta en stor del av sina syriska flyktingar till norra Syrien.

Över 3,6 miljoner syrier har flytt till Turkiet. Och Turkiet vill flytta cirka 2 miljoner av dem till den "säkra zonen".

Källor: Reuters, BBC, New York Times, Yle

Diskussion om artikeln