Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riskerna för finländarna i al-Hol ökar efter att USA ok:ade turkisk invasion - regeringen är vankelmodig säger Pär Stenbäck, bollen är hos kurderna svarar Pekka Haavisto

Från 2019
Uppdaterad 07.10.2019 14:50.
Al-Hol-lägret i Syrien.
Bildtext I flyktinglägret al-Hol finns bland andra två barn till en numera avliden finländsk kvinna. Barnen föddes i Syrien och är under skolåldern. De som är internerade i lägret är kvinnor och barn som samlats in på områden som hört till terroristorganisationen

Tidigt i morse meddelade Vita Huset att det är okej för Turkiet att inleda ett anfall mot nordöstra Syrien där bland annat flyktinglägret al-Hol är beläget. Senast nu kan det vara dags att plocka hem de finländska medborgarna i flyktinglägret om vi alls vill ha hem dem.

Turkiet har länge velat gå in i nordöstra Syrien som behärskas av kurdiska styrkor. Kurdstyrkorna som är allierade med USA har motsatt sig det här.

Regeringen Rinne har hittills sagt att den har gjort mycket för att hjälpa finländarna i flyktinglägret al-Hol. Men mera specifika detaljer än så har det inte gått att få.

- Riskerna ökar när den turkiska operationen kommer i gång, konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Vi får se vad som händer under de kommande dagarna.

"Pär Stenbäck: Finländare som vill komma hem måste få komma"

Hur stora riskerna är för flyktinglägret al-Hol då den turkiska offensiven kommer i gång är svårt att bedöma, säger den tidigare utrikesministern Pär Stenbäck (SFP).

- De finländska medborgarna som vill komma hem måste få komma hem. Alla länder har skyldigheten att ge sina medborgare ett visst grundskydd. De kan inte dömas på förhand även om vi kan misstänka att de inte är helt oskyldiga.

Finlands förra utrikesminister Pär Stenbäck.
Bildtext De finländska medborgarna som vill komma hem måste få komma hem, säger den tidigare utrikesministern Pär Stenbäck. De kan inte dömas på förhand även om vi kan misstänka att de inte är helt oskyldiga.
Bild: Yle

Det är svårt att bedöma hur regeringen har skött al-Hol-frågan, säger Pär Stenbäck, men det verkar som om regeringen har haft svårt att bestämma sig.

- Jag har väntat att regeringen skulle komma till någon slutsats. Endera att regeringen klart deklarerar att den inte har någon skyldighet att ta hem de finländska medborgarna eller att regeringen väntar eller att regeringen skrider till åtgärder för att påskynda processen.

Tycker du att regeringen har varit tandlös?

- Jag hade väntat en slutsats av regeringen, svarar han.

Utrikesminister Haavisto: Kurdiska myndigheterna borde bestämma sig för vad de gör med flyktingarna i al-Hol

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att regeringen gör vad den kan och att bollen finns hos de kurdiska myndigheterna.

Regeringen har daglig kontakt till de internationella organisationerna som är på plats i al-Hol och regeringen arbetar med finländarna i flyktinglägret som individer och inte som en grupp.

- Vi frågar vilken deras individuella situation är vilken hjälp de behöver. Inget europeiskt land har hämtat hem stora grupper.

Ni har alltså inga planer på att plocka hem alla finländare?

- Vi har inga sådana planer. Det är de kurdiska myndigheterna som har ansvaret för säkerheten i området. Vi har meddelat de kurdiska myndigheterna att alla finländska medborgare har rätt att komma hem om det inte finns lokala rättsliga processer som hindrar det.

Men initiativet för att ta sig hem ligger hos de enskilda finländska medborgarna?

- Initiativet finns hos de kurdiska myndigheterna som borde bestämma sig för vad de gör med de mänskor som är instängda i al-Hol.

Pekka Haavisto / Ulkoministeri / Ritaripuisto Helsinki 24.06.2019
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto säger att regeringen gör vad den kan och att bollen finns hos de kurdiska myndigheterna.
Bild: Jouni Immonen / Yle

"USA är rädd för att Turkiet glider för långt mot Ryssland under Erdogan"

Turkiet kommer att agera snart, meddelade Vita huset i ett pressmeddelande i morse. President Donald Trump agerar här - enligt uppgifter i New York Times - i strid med de amerikanska försvars- och utrikesministeriernas rekommendationer. USA kommer inte att delta i anfallet och drar sina egna soldater bort från nordöstra Syrien.

Målet för den turkiska offensiven är primärt den kurdiska autonomin i området, bedömer den tidigare utrikesministern Pär Stenbäck. USA:s agerande är en del av ett större maktpolitiskt spel.

- Vi vet att Turkiet har köpt luftvärnsrobotar av Ryssland. Det har USA protesterat mot kraftigt och det här ska ses mot bakgrunden av att USA vill hålla kvar Turkiet inom Nato och den västliga sfären. USA är rädd för att Turkiet glider för långt mot Ryssland under Erdogans ledning.

Artikeln har uppdaterats med utrikesminister Pekka Haavistos kommentarer.