Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors skolor ska sluta använda verktyget Wilma - företag får miljonkontrakt för att utveckla ett ersättande system

Från 2019
En person använder en bärbar dator och är inne på webbtjänsten Wilma.
Bildtext Farväl Wilma. Helsingfors bygger som bäst ett nytt verktyg som ska vara smidigare och användarvänligare.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Enligt staden ska det nya systemet vara mer användarvänligt för både föräldrar och personal. Det kommer ändå att dröja flera år innan det kan tas i bruk.

Det nya systemet ska ersätta systemen Effica och Multiprimus. Wilma baserar sig på systemet Multiprimus och används för kommunikation mellan skolan och föräldrarna.

- Det nya systemet kommer att vara mer användarvänligt. Det ska också vara mer flexibelt, och kommer att kunna erbjuda nya tjänster. Det kommer att underlätta personalens dagliga arbete, säger Liisa Pohjolainen, sektorchef för fostran och utbildning, i ett pressmeddelande.

Bakom utvecklandet av det nya systemet ligger Helsingfors stadsstrategi för åren 2017-2021. I den ingår att öka användningen av e-tjänster och att förnya tjänsterna.

Förhoppningen är att det nya systemet ska kunna användas på alla stadier, ända från daghemmen till gymnasierna och yrkesskolorna.

Ambitiöst projekt

Fostran- och utbildningssektorn konkurrensutsatte utvecklingen av det nya systemet och hittills har två företag anlitats. Det totala värdet på kontrakten ligger på omkring 6,5 miljoner euro.

Enligt Liisa Pohjolainen kommer det ändå dröja innan det nya systemet kan tas i bruk.

- Projektet är ambitiöst och kommer att ta flera år att bygga. Nya funktioner utvecklas och tas i bruk stegvis. Som bäst skapas de tjänster som ska användas inom småbarnspedagogiken. I planeringen och utvecklingen deltar personal inom småbarnspedagogiken och föräldrar bosatta i Helsingfors, säger Pohjolainen.