Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus ett steg närmare omfattande jour – kraven på svenska vid Seinäjoki sjukhus tas bort

Från 2019
Uppdaterad 07.10.2019 16:03.
Patient hos tandläkaren.
Bildtext (Arkivbild.) Specialtandvården måste kompletteras för att möta kraven som omfattande jour ställer.
Bild: YLE/Mika Kanerva

Nu är nästa steg mot en omfattande jour vid Vasa centralsjukhus taget. Regeringen föreslår att hälso- och sjukvårdslagen ändras för att det ska vara möjligt.

Samtidigt slopas också Seinäjoki centralsjukhus skyldighet att betjäna på svenska. De övriga tolv enheterna som har fått omfattande jour påverkas inte av lagändringen.

Vasa centralsjukhus har redan dygnet runt-jour inom många specialiteter, men måste göra en del kompletteringar för att uppfylla kraven. Det handlar om mun- och tandvården samt neurologin.

- Vi kommer inte att ha en dygnet runt-jour inom tandvården från januari, men vi är på gång. Vi håller på att reda ut om vi måste konkurrensutsätta verksamheten eller om vi kan sköta den i samarbete med regionens hälsovårdscentraler, säger sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen.

- Inom neurologin behövs en ny tjänst och en existerande tjänst ska göras om för att uppfylla kraven. Det finns pengar reserverade för det här i nästa års budget. Vi inleder rekryteringen så fort budgeten är fastslagen, säger Kinnunen.

De språkliga rättigheterna ska tillgodoses bättre

Regeringen understryker att syftet med ändringen av lagen är att förbättra tillgången på vårdtjänster för de svenskspråkiga inom Vasa sjukvårdsdistrikt och att tillgodose de språkliga rättigheterna bättre än nu.

På måndagen lämnade regeringen in en proposition om att hälso- och sjukvårdslagen ska ändras. Den kommer att behandlas i riksdagen i samband med budgeten. Tanken är att lagen ska träda i kraft 1 januari 2020.

Diskussion om artikeln