Sadio Abdirahmaan är rekordsnabbt på väg ut i arbetslivet: “Barnen är nöjda över att också mamma får lära sig något”
Kvinnorna på skolbänken tillsammans med lågstadieelever. Det här är hemligheten bakom den framgångsrika integrationsmodellen som utvecklats i Vanda - och övertygar. På två år är kvinnorna ute i arbetslivet.
Vi har träffat Sadio Abdirahmaan med rötter i Somalia. Hon har kommit halvvägs, nu är det studier på yrkesinstitutet Careeria vid sidan av inlärning i arbetet som gäller. På måndagar står teoristudier på schemat.
Abdirahmaan siktar på en yrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning. Därefter kan hon jobba som skolgångsbiträde eller leda skolornas morgon- och eftermiddagsverksamhet.
En stark inre kraft uppstår, självsäkerheten och modet växer
Maija Tanneraho
En gästföreläsare är på besök för att tala om familje- och hedersvåld samt könsstympning. Föreläsaren betonar vikten av att göra en barnskyddsanmälan om man misstänker att ett barn far illa.
Abdirahmaan lyssnar koncentrerat på föreläsningen.
- Jag lär mig mycket här. Förra veckan till exempel lärde vi oss om den finländska kulturen.
Vandamodellen övertygar, på två år har kvinnorna jobb
På ett år har Sadio Abdirahmaan lärt sig lika mycket finska som andra gör på en vanlig tvåårig integrationskurs.
- Våra grupper är lite mindre. Och så bidrar gruppen till att en inre kraft uppstår hos deltagarna. Självsäkerheten och modet växer. Det är kanske en avgörande faktor, säger Maija Tanneraho som jobbar i integrationsprojektet.
På väg ut i arbetslivet
Det har gått fort för Abdirahmaan. För bara ett halvt år sedan kunde hon nästan ingen finska, trots att hon bott länge i Finland. Hon lärde sig språket med andraklassarna i Råby i Vanda.
Ord för ord, mening för mening tog hon till sig det finska språket.
- Jag tycker om barn. Jag har varit på praktik på flera olika daghem. Det här yrket passar mig, jag är nöjd.
Från och med den här hösten studerar Abdirahmaan till skolgångsbiträde. Tre dagar i veckan hjälper hon till hos ettorna på en skola i Vanda. Hon trivs med att jobba med barn.
- Jag leker med barnen och hjälper dem. När barnen ritar och pysslar ger jag dem sax, papper och sådant, säger Abdirahmaan.
Sadio Abdirahmaan kom till Finland för 12 år sedan från Somalia. Hon har fyra barn i skolåldern som alla är födda i Finland. Utan projektet “Äidit mukana” (fritt översatt mammorna deltar) hade Abdirahmaan kanske inte sökt sig ut i samhället.
- Mina barn är nöjda. De säger varje dag att nu lär sig också mamma något.
Självförtroendet växer hos mammorna
- Det är härligt att se hur fort mammorna utvecklas, utbrister Maija Tanneraho.
Modellen är en mjuklandning i det finländska samhället. Tanken är att mammorna snabbt ska ut på praktik för att komma i kontakt med arbetslivet, förklarar Tanneraho.
Det här yrket passar mig
Sadio Abdirahmaan
Grundidén är enkel. Hemmamammorna ska ut till olika skolor för att där tillsammans med barnen lära sig finska.
Efter det första halvåret ska de ut på praktik och efter ett år är det dags för yrkesstudier i kombination med inlärning i arbetet.
Maija Tanneraho har följt med och stöttat Sadio Abdirahmaan i projektet.
- Sadio har blomstrat upp längs med vägen. Hon har hittat modet att vara sig själv och använda det finska språket. Det syns på henne att hon njuter av det finländska arbetslivet och av att få jobba, säger Tanneraho.
Nya tag för hemmamammorna
Yrkesinstitutet Careeria har har skapat den här modellen tillsammans med Vanda stad.
Tanken är att nå de invandrare som är svårast att integrera, bland annat kvinnor som länge har varit hemma med sina barn och saknat naturlig kontakt med samhället.
I år deltar 50 mammor i projektet. Förhoppningarna om att kvinnorna hittar jobb efter två år är stora
- Med den här modellen får kvinnorna jättemycket erfarenhet av det finländska arbetslivet. Samtidigt får de studera till ett yrke. Sysselsättningsgraden är väldigt bra efter den här typens yrkesstudier, säger Tanneraho.
Om allt går som planerat så ska Sadio Abdirahmaan ha sitt första riktiga jobb nästa höst.
- Jag hoppas, jag hoppas. Nästa år får jag jobb.
