Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Virböle i Lovisa fick eget byabibliotek - frivilliga har rengjort 5 000 böcker med ättika för att de ska kunna lånas ut

Från 2019
En blond kvinna står vid en bibliotekshylla fylld med böcker. Hon håller handen på en bokrygg och tittar uppåt mot böckerna ovanom henne.
Bildtext Sonja Huttunen är en av eldsjälarna bakom projektet. Finsk- och svenskspråkiga böcker samsas på hyllorna.
Bild: Yle/Mira Bäck

Tack vare bokälskare och byaaktiva har Virböle i Lovisa fått ett eget byabibliotek. Det har blivit hem för en del av böckerna som räddades från Societetshuset där Lovisa stadsbibliotek tidigare fanns.

- Det blev mycket större och finare än jag hade tänkt mig, och lokalen används ju också av barn och unga, säger Niko Romanovski, en av medlemmarna i den lokala byaföreningen Teutjärviområdets avdelning inom Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys.

Romanovski är en av de frivilliga som har suttit och putsat sammanlagt 5 000 böcker med ättika under sommaren.

- Det var ett stort jobb, vi tvättade många lådor med böcker per dag, säger Romanovski.

Böcker i bokhylla.
Bildtext Lovisa-samlingens böcker finns i ett skilt rum. Dem får man inte låna, men det går bra att slå sig ner i bibliotekets soffa för en lässtund.
Bild: Yle/Mira Bäck

Orsaken till att böckerna rengjordes med ättika är att de kommer från Societetshuset i Lovisa, där stadsbiblioteket låg tidigare.

Biblioteket måste flytta i fjol på grund av inneluftproblem och man var rädd för att det skulle kunna finnas mögel eller andra mikrober i böckerna.

Jobbet med att rädda böckerna från det gamla stadsbiblioteket på Societetshuset började våren 2018. För ungefär ett år sedan flyttades 200 lådor med böcker och inbundna lokaltidningar till Virböle.

Nytt hem för värdefulla böcker

Viirilän Wiki, som biblioteket heter, finns i den tidigare finska lågstadieskolan, nuvarande Virböle servicecentrum. Öppningskaffe dracks på måndagen.

- Det känns nog underbart. Det här är en resa som har tagit ungefär ett och ett halvt år, säger Thomas Rosenberg (SFP).

Han är tidigare ordförande i Lovisa kulturnämnd och har med stort engagemang letat efter nya hem för stadsbibliotekets böcker.

Vadå räddade böcker?

Idén om att flytta böckerna till Virböle servicecentrum kom från Sonja Huttunen (KD). Hon satt tidigare med i kulturnämnden och är själv Virbölebo och aktiv inom byaföreningen.

- Det är ledsamt att service försvinner och byggnader står tomma. Från början tänkte vi bara ta Lovisasamlingen hit, men så bestämde vi oss för att ordna med ett eget bibliotek, säger Huttunen.

Nu finns den värdefulla Lovisasamlingen där, som består av cirka 1 500 böcker med Lovisaanknytning, samt samlingen med tidningarna Loviisan Sanomats och Östra Nylands årgångar från slutet av 1920-talet till nutid.

En man i röd tröja håller på med att dra ut eller sätta tillbaka en stor pärm med inbundna dagstidningar på en hylla. I bokhyllan finns också flera andra pärmar.
Bildtext Thomas Rosenberg sätter försiktigt tillbaka tidningspärmen på rätt hylla. Det finns en årgång av Loviisan Sanomat eller Östra Nyland inom varje pärm.

Lovisasamlingen och tidningsårgångarna tillhör fortfarande Lovisa huvudbibliotek. De lånas inte ut, men finns till påseende på byabiblioteket.

Dessutom finns det ett skilt rum med cirka 5 000 böcker som Virböleborna nu kan låna hem bara genom att skriva sitt namn i ett gult häfte.

- Det är böcker som frivilliga har valt ut från stadsbiblioteket och som vi alla har putsat för hand, säger Thomas Rosenberg.

Ättikstvätt

Under sommaren har det gått bra att sitta utomhus och jobba. Varje sida har putsats med ett papper eller en duk som fuktats med ättika.

- Det var en ganska trevlig gemensam syssla. Allt har gått nästan som av sig självt, säger Sonja Huttula.

Enligt Rosenberg är det ganska långt riskfritt att låna hem de putsade böckerna.

- Jag skulle nog inte vara orolig. Men det är klart, vet man om att man är jättekänslig så ska man kanske låta bli att låna dem, säger Rosenberg.

En lapp på väggen berättar om att böckerna i biblioteket kommer från en byggnad med inneluftproblem.
Bildtext En lapp på väggen berättar om att böckerna i biblioteket kommer från en byggnad med inneluftproblem. Klicka på bilden för att öppna den som större.
Bild: Yle/Mira Bäck

Lovisasamlingen bevarades uppe på vinden i Societetshuset. Darför tror Rosenberg att de inte har tagit lika stor skada av inomhusluften. Böckerna i Lovisasamlingen har inte rengjorts.

Lovisa stad har hand om huset och har nyligen anställt Tiina Soriola för att sköta servicecentret.

Byns vardagsrum

Virböle servicecentrum, och det tillhörande byabiblioteket, kommer att vara öppet varje vardag. Öppethållningstiderna är ändå inte riktigt bestämda än.

Dessutom kommer byaföreningens frivilliga att hålla biblioteket öppet kvällstid åtminstone en dag i veckan.

Än så länge finns det lediga platser på hyllorna. Byabiblioteket tar emot böcker som är i gott skick som donationer.

Kvinna står vid biljardbord och håller i biljardklubba som om hon är på väg att skjuta.
Bildtext Sonja Huttunen visar upp biljardbordet. Det finns också tidskrifter att låna.
Bild: Yle/Mira Bäck

Byborna hoppas på att servicecentret ska bli en samlingspunkt i byn. Det finns inte någon skild ungdomsgård, men man har skaffat ett biljardbord och ett ishockeyspel till servicecentret.

Det finns planer på att i samarbete med staden utveckla också annan verksamhet i den gamla byskolan, men inget är klart än.

8.10.2019: 5000 böcker putsades med ättika i Lovisa och Borgåbon Anna Wiksten berättar om Juurakkos musik - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln