Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Börsen är inte bara för aktienördar" – 5 enkla tips till dig som vill börja placera dina pengar

Från 2019
Pia-Maria Nickström
Bildtext Pia-Maria Nickström studerar ekonomi och bloggar om att placera. Hennes första tips är att släppa ångesten för att prata om pengar och ge sig in på börsen.
Bild: Niklas Evers

Unga finländare är rätt så dåliga på att placera sina pengar i fonder eller aktier. Men att komma igång med att placera är lättare än många tror, menar placeringsbloggaren Pia-Maria Nickström.

Bara var tionde 18–25-åring placerar regelbundet sina pengar i aktier eller fonder, visar en utredning om ungas placeringsvanor som banken Nordea släppte i våras.

Samtidigt säger en femtedel att de övervägt att börja placera men inte kommit i gång och en av fyra att de inte ens tänker börja.

Är du en av dem? Vi samlade fem enkla tips av placeringsbloggaren Pia-Maria Nickström och sparekonom Martin Paasi vid banken Nordnet, för dig som vill börja placera.

Du äger antagligen inte aktier – men du borde - Spela upp på Arenan

1. Tala om pengar

Ett bra första steg är att tala om pengar och placering, något som vi är rätt dåliga på enligt Pia-Maria Nickström.

– Jag tror att det är ganska stigmatiserat att prata om pengar, att tjäna pengar och att vilja ha mera pengar, säger hon.

– Det borde vi komma ifrån. Man borde tänka att det är ganska coolt att ta hand om sin privatekonomi och sin egen framtid.

Nordeas undersökning visar att unga som vuxit upp i ett hem där det talats uppmuntrande om pengar också är ivrigare placerare.

På den här punkten ligger Sverige före Finland. Svenskarna är både bättre på att tala om pengar och på att tala om pengar på ett uppmuntrande sätt.

2. Logga in på banken och öppna ett konto

Kanske det mest uppenbara rådet för den som vill placera är att helt enkelt börja.

För att komma i gång måste du kontakta en bank, antingen genom att boka ett möte eller sköta det online.

– Det första steget är att du helt enkelt måste hitta till börsen, säger Nickström.

Det kan kännas som ett stort steg, men för att öppna en aktieportfölj eller ett aktiesparkonto krävs inga specialkunskaper.

Vad är ett aktiesparkonto och hur kan du tjäna pengar på det?

– Börsen är inte till bara för aktienördar, vi har alla en plats där. Det är bara att välja ut några fonder, alltså en mix av olika aktier, som du investerar i varje månad. Om du automatiserar sparandet behöver du inte ens tänka på det, säger Nickström.

Då du köper aktier eller andelar i en fond måste du vanligen betala en liten transaktionsavgift till banken. För fonder kan banken också ta ut en förvaltningsavgift.

Martin Paasi på Nordnet påminner ändå om att du kan se till att banken inte tar för mycket betalt för ditt sparande, helst inte mer än 0,5 procent per år.

– Det att du tar tag i saken är det viktigaste. Det gäller att minimera totalkostnaderna eftersom kostnaderna äter avkastningen. Har du kostnader på två procent betyder det att de äter upp hälften av den avkastning du annars skulle få på 30 år.

Låter det krångligt? Det för oss till nästa tips.

3. Våga fråga

En av de största trösklarna för att börja investera är att det verkar svårt. Enligt Pia-Maria Nickström gäller det att inte bli avskräckt av de svåra orden, utan modigt ställa frågor för att lära sig grunderna.

– För det första finns det inga pinsamma frågor. Det är ganska många som tycker det är svårt att placera. Man måste våga fråga.

Det kanske känns lite genant att fråga vad ränta betyder eller vad en fond är. Det är överlag också mycket jargong kring ekonomi och om man inte förstår den kan allt kännas avlägset.

4. Börja med en tia

För en 18-åring som inte jobbat speciellt länge och kanske studerar kan det vara svårt att få pengarna att räcka till i vardagen, för att inte tala om att spara.

Att ha mycket pengar är ändå inget villkor för att börja placera.

– Man tror att det behövs mycket pengar, men det stämmer inte alls. Med väldigt små summor, några tior i månaden, skapar du redan med "ränta på ränta"-effekten en stor potentiell portfölj på sikt, säger Martin Paasi.

"Ränta på ränta"-effekten? Se nästa tips.

5. Stressa inte

Det kanske viktigaste rådet är att ha tålamod. Pengarna växer inte över en natt och det gäller att tänka långsiktigt om man vill att de placerade pengarna ska öka i värde.

– Det som inte så många vet är att du också behöver tid. Ju längre tid du håller dina pengar på börsen, desto snabbare börjar pengarna att växa. Det här kallas för "ränta på ränta"-effekten och om flera kände till den tror jag det skulle vara mer intressant att börja placera, säger Nickstöm.

Paasi poängterar att man inte ska bli rädd då kurserna störtdyker och pengarna förlorar sitt värde.

Har man tid och tålamod att vänta med att ta ut sina pengar kommer man att tjäna på det i slutändan, då värdet ökat.

– Något år går aktiekurserna upp 50 procent och något år ner med 50 procent och det här hör till. I historiskt perspektiv har det visat sig att det tar 1–1,5 år för aktiemarknaden att återhämta sig från de mörkaste kriserna, säger Paasi.

Diskussion om artikeln