Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gynekologen fick en målning av Albert Edelfelts fru - den okända Edelfelten dök upp i ett dödsbo: "Den sista pusselbiten faller på plats"

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 20:26.
Nyfunnen målning av Albert Edelfelt - Spela upp på Arenan

Helanders auktionshus sålde en målning av Albert Edelfelt från år 1888 - för första gången i målningens historia. Det är en oljemålning med motivet Kaukola ås. Målningen är nu såld.

Målningen är en mindre version av målningen Solnedgång över Kaukola ås, som hör till Edelfelts mest kända målningar och finns i Ateneums samlingar.

Edelfelts målning, Solnedgång över Kaukola ås.
Bildtext Edelfelts målning, Solnedgång över Kaukola ås, som tillhör Nationalgalleriet.
Bild: Ateneum

- Målningen har bra proveniens för den har alltid tillhört samma släkt. Vi hittade den när vi tömde ett dödsbo i oktober ifjol, säger Mika Sirén på Helanders auktionshus.

Har undersökts noga

Efter det har målningens proveniens, ägohistoria, undersökts och målningen har undersökts tekniskt, bland annat genom röntgen, för att säkerställa att den har målats av Edelfelt.

Målningen har inte hans signatur, utan det är hans fru, Ellan von Born som har signerat den.

- Hon har gett den i gåva till professor Carl Rönnholm som jobbade på diakonissanstalten och var gynekolog. Förlossningen av Ellans och Alberts son, Erik, var mycket svår och hon har använt sig av professorns tjänster, säger Sirén.

Målningens motiv är Kaukola ås i Tavastland. Edelfelt åkte till Kaukola för att hans fru Ellan inte trivdes i Haiko i Borgå. Av Edelfelts brev, som finns bevarade i Svenska litteratursällskapets arkiv, framgår att han dessvärre inte stortrivdes i Kaukola.

Detalj av målning av Edelfelt.
Bildtext Det här är målningen som nu är till salu. Motivet är det samma som i Edelfelts kända tavla från Kaukola som finns på Ateneum.
Bild: Mika Sirén

Ytterligare en version av Kaukola ås

Målningen är en "fem före färdig-målning" som han tog med sig till sin ateljé i Paris och använde som modell när han målade den större versionen som finns på Ateneum.

Konsthistorikerna har känt till att Edelfelt gjorde två andra liknande versioner av samma motiv, men man har inte vetat om att det finns en tredje målning i samma serie. Enligt Sirén faller nu den sista pusselbiten på plats när det gäller Kaukola ås och Edelfelt.

Startpriset för målningen på Helander kommer att ligga på 40 000 - 60 000 euro på auktionen den 23:e oktober. Familjen vill att så många som möjligt ska kunna lägga ett bud på målningen och se den.

Albert Edelfelt (1854-1905) var en finlandssvensk bildkonstnär som också arbetade som illustratör och grafiker. Edelfelt hör till den finländska guldålderns tidiga målare och han fick under sin karriär uppskattning både i Finland och internationellt.

Albert Edelfelt: Lekande pojkar vid stranden
Bildtext Lekande pojkar på stranden.

Till hans kända verk hör bland annat oljemålningen Lekande pojkar på stranden som skildrar pojkar som leker med barkbåtar på en strand på Haiko fjärd i Borgå skärgård.

Albert Edelfelt
Bildtext Albert Edelfeldt.
Bild: Yle

Artikeln uppdaterades 24.10 med tillägget om att målningen nu är såld.