El, gas, bensin eller diesel - hurdan bil lönar det sig att köpa?
Bilarna i Finland ska bytas ut. Annars kommer vi aldrig att kunna nå våra utsläppsmål. Men hurdan bil lönar det sig att köpa? Vilken är bäst för klimatet och vilken håller värdet bäst?
Nils-Olof Nylund svänger med sin nya bil in vid ett av Statens tekniska forskningscentral VTT:s hus i Otnäs i Esbo.
Han har studerat bilar i 40 år och fortsätter efter sin pensonering som specialrådgivare på VTT.
- Allt pekar mot att bilarna i framtiden är eldrivna, men vi är inte där ännu. Om man ser på vad det finns för elbilar i dag är det glädjande att det har börjat komma vettiga mindre elbilar, men prislappen är ca 35 000 till 40 000 euro. I många fall är elbilarna dubbelt så dyra som motsvarande bilar med förbränningsmotor.
Staten vill att vi byter ut våra bilar- Finlands bilpark är äldst i Västeuropa
Finland planerar att minska utsläppen från trafiken med hälften fram till år 2030. Det går inte med nuvarande fordon.
Vi finländare kör med västeuropas äldsta bilar. I medeltal är en bil i Finland över 12 år gammal. Vi har till och med fortfarande bilar i trafik som saknar katalysator trots att den kom redan 1989.
Dessa bilar borde bytas ut, men bilhandeln går trögt. Bilhandeln är visserligen lite livligare nu än förra hösten och på våren då utsläppsdiskussionen skapade osäkerhet, men fortfarande köper vi få nya bilar.
Bilbranschens centralförbund räknar med att i år sälja totalt 110 000 bilar. Andelen el- och laddhybrider är cirka sex procent.
Beroende på vilken instans som har räknat ut hur Finland ska nå sina utsläppsmål borde minst varannan bil som säljs under de kommande tio åren vara en elbil.
Vi borde alltså byta de gamla bilarna mot nya i mycket snabbare takt. I dagens läge är det oklart hurdana bilar det lönar sig att köpa.
Hurdan bil lönar det sig att satsa på?
Det finns i dag en uppsjö olika typer av bilar man kan satsa på. Det gör valet av bil mycket mer komplicerat än tidigare.
- Det första är att köpa en så energisnål bil som möjligt. Dieselbilarna har blivit svartmålade med all orsak av dieselskandalen, men de är i allmänhet energisnålare än bensinbilar. Men bensinbilarna har också blivit bättre. Man ska kontrollera bränsleförbrukningen och CO2-värde och välja en bil med så låga utsläpp som möjligt, säger Nils-Olof Nylund.
Bensin- och dieselbilar
De traditionella bensin- och dieselbilarna verkar ändå vara på väg ut. Detta trots att dieselebilar redan i dag kan drivas på biodiesel.
Många är redan i dag delvis eldrivna tack vare batterier som laddas medan man kör. Det sänker bränsleförbrukningen, men batterierna erbjuder inte något egentligt alternativ till fossila bränslen.
Den som i dag satsar på en bensin eller dieselbil tar en klar ekonomisk risk.
- Det är svårt att veta om bensin- och dieselbilar har något andrahandsvärde i framtiden, säger Nils-Olof Nylund.
Laddhybrider
Följande steg i utvecklingen är bilar som både har en bensin- eller dieselmotor och dessutom såpass mycket batteri att det lönar sig att ladda dem.
Ofta kan man då inledningsvis köra med el och byta till fossila bränslen först när laddningen tar slut.
Nils-Olof Nylund är ändå misstänksam mot dessa bilar.
- Jag tror att laddhybriderna kommer att vara ett mellansteg. De laddhybrider som finns nu har typiskt en körsträcka på ungefär 50 kilometer. Så om man är motiverad och har möjlighet att ladda hemma kan man köra största delen av sina körningar på el. Personligen tror jag att vi kommer att gå mot helt eldrivna bilar.
Laddhybriderna är helt enkelt tunga och dyra då de både har batterier och en förbränningsmotor. Vare sig man kör med el eller fossila bränslen går det åt mycket energi.
I längden är det oklart om det lönar sig att hålla sig med bilar som släpar omkring på båda.
Gasbilar är redan miljövänliga
Det finns redan nu ett lättare och billigare sätt att köra bil någorlunda miljövänligt än med laddhybrider. Det är att köra med biogas.
- Väljer man att köra på inhemsk biogas är man ganska miljövänlig. Problemet här är att man inte kan tanka på alla håll i Finland. Urvalet av gasbilar är också ganska begränsat. Det är egentligen bara en stor biltillverkare som erbjuder gasbilar. Det ser ut som om utbudet av gasbilar skulle hålla på att minska, säger Nils-Olof Nylund.
Samtidigt är det värt att minnas att man ofta kan konvertera bensin- och dieseldrivna bilar till gasbilar för en extra kostnad.
Elbilar är dyra
Trots att det finns billigare alternativ verkar alltså utvecklingen gå mot helt eldrivna bilar.
- Biltillverkarna blir tvugna att tillverka elbilar. Det beror på att vi inom EU har bindande krav på genomsnittliga koldioxidutsläpp. Det som man har kommit överens om för år 2030 innebär ungefär att om en biltillverkare tillverkar två mycket snåla förbränningsmotorbilar måste den tredje bilen vara en elbil. Annars kommer man inte ner till det genomsnittliga CO2-värdet, säger Nils-Olof Nylund.
Men trots att framtiden hör elbilen till behöver det inte vara ekonomiskt lönsamt att köpa en elbil i dag.
- Vi vet inte hur länge elbilarnas batterier håller i framtiden. Ackumulatorerna utgör häften av en elbils pris. Om man efter några år måste byta batterierna i sin elbil till en kostnad på kanske 15 000 euro, är det ingen trevlig överraskning, säger Nils-Olof Nylund.
För miljön är det förstås bra om elbilarna inom de närmaste åren blir billigare än de är i dag, men för den som köper en elbil i dag kan det leda till en dålig affär.
- Om man tittar några år bakåt och ser hur utvecklingen av elbilar har gått när det gäller pris och körsträckor så ser man att den som köpte en elbil för fyra år sedan nog inte får tillbaka sina pengar. Det är alltså osäkert vad förbränningsmotorbilar kommer att ha för andrahandsvärde i framtiden, men jag tycker också att det är osäkert hurdant elbilarnas andrahandsvärde blir. Man kan inte räkna att priserna på elbilar ska hållas på samma sätt som priserna på förbränningsmotorbilar hittills.
Nils-Olof Nylund varnar också för att det kan vara svårt att bedöma hur mycket det kostar att köra elbilar i framtiden.
- Kostnaderna för att äga en bil beror ju inte bara på tekniken, utan också på skatterna. Närmare tre fjärdedelar av bensinpriset vid pumpen utgörs av skatter. De skatter som staten tar in från trafiksektorn betalar för åldringsvård, sjukvård och så vidare. Det är en utopi att tro att man inte skulle beskatta elbilarna om vi alla skulle köra med elbilar. Regeringen planerar att reformera trafikbeskattningen totalt, så det är jokerfrågor. Elbilar behöver också vägar, vägunderhåll och belysning och det sker olyckor och annat.
Samtidigt finns det också planer att höja skatten på fossila bränslen, så det är svårt att säga vad som lönar sig mera i framtiden.
Elbilar orsakar också utsläpp
Många av de elbilar som säljs i dag är tunga på grund av att de har mycket batterier. Nils-Olof Nylund påpekar att tillverkningen av batterierna också orsakar utsläpp.
- En sak som vi inte har koll på är vad som ska hända med batterierna när det har tjänat ut i bilarna. Man talar om att återanvända dem på något sätt. Det har vi inte ännu sett i verkligheten.
- Elbilarna är tyngre än förbränningsmotorbilar. Slitaget på vägar från däck och annat ökar.
Avgörande för elbilens miljövänlighet är hur den el som den kör på produceras.
- I Finland och Norden har vi en bra elmix med låg kolintensitet. Men Kina, Indien, USA och Australien genererar sin energi med kol, och där har en elbil faktist större utsläpp än en vanlig förbränningsmotorbil om man tittar på hela livscykeln, säger Nils-Olof Nylund.
Han påpekar ändå att det redan finns ett område där elfordon är klart lönsamma.
Det är stadsbussar. En elbil som är dyr att köpa men billig att använda är ju bättre ju högre användningsgraden är. Över hälften av bussarna kommer att vara elbussar år 2025.
"Hyr bil i stället för att köpa"
När Nils-Olof Nylund ska ge råd till dem som överväger att köpa ny bil i dagens oklara läge föreslår han på allvar att man i stället ska hyra en.
- Nu har ju också privatleasing blivit vanligare. Man kan låta någon annan ta risken.
Men han lever inte själv som han lär. Han köpte en ny bil på våren.
- Jag köpte en bensinbil som är möjligast bränslesnål i sin klass. Men som många andra har jag klimatångest. Därför köpte jag en andel i en torvtäkt som kommer att återställas. Den kommer att fungera som en kolsänka som binder kol i framtiden. Det här kärret på en hektar binder lika mycket kol som mitt bilkörande släpper ut.
Med 40-års erfarenhet av bilar var det alltså lättare för Nils-Olof Nylund att köpa en del av ett kärr än att hitta en miljövänlig bil som det lönar sig att köpa.
- Det är inte lätt att ge råd om vad det bästa alternativet skulle vara. Jag har också funderat på att köpa en liten lätt elbil som man i framtiden kunde köra familjens flesta körturer med. Sedan kunde man använda den rymliga bensinbilen bara då det verkligen behövs.