Unikt psykiatriskt sjukhus tar form i Åbo - men planändring krävs för att inleda bygget
Hur ska det nya psykiatriska sjukhuset vid Åbo universitetscentralsjukhus se ut? Redan nu finns långt gångna planer på hur verksamheten i sjukhuset ska ordnas och nu inleds planeringen av själva byggnaden.
- Såväl vår egen personal, anhöriga och erfarenhetsexperter har deltagit i över 150 möten som vi haft under ett och ett halvt år, berättar Jesper Ekelund, verksamhetsområdesdirektör vid ÅUCS Psykiatri.
Det är en missuppfattning, att psykiatriska sjukdomar alltid är allvarliga och sällsynta, när sanningen är tvärtom.
Tidigare har den psykiatriska vården präglats av att beslut gjorts för patienten, utan att engagera dem i beslutsprocessen. Därför har man nu aktivt arbetat för att höra anhörig- och användarorganisationer under processens gång.
Ett viktigt ledord i planeringen av den nya verksamheten har varit att minska på stigmat som psykisk sjukdom fortfarande omgärdas av.
- Det är en missuppfattning, att psykiatriska sjukdomar alltid är allvarliga och sällsynta, när sanningen är tvärtom. Det finns allvarliga sjukdomar, men det finns ett spektrum av psykiskt illamående och det berör alla. En väldigt stor del av befolkningen direkt och alla indirekt, säger Jesper Ekelund.
- Det är budskapet vi vill ge – det är inte vård som berör en liten grupp som har de allra största problemen med sin funktionsförmåga, utan vi vill öppna dörrarna så att vi kan erbjuda vård i ett tidigare skede och också delta i utvecklandet av den förebyggande vården, fortsätter Ekelund.
Sparar pengar och minskar det mänskliga lidandet
Att minska på stigmat är både en mänsklig och en ekonomisk fråga, säger Eeva Siivonen, som är verksamhetsledare för föreningen för mental hälsa i Åbo, ITU ry.
- Stigmat hindrar människor från att söka hjälp i tid, vilket förlänger vårdtiden. Stigmat gör också att människor hemlighåller sina symptom, vilket leder till ett sämre stödnätverk, som kunde underlätta tillfrisknandet.
Projektgruppen som jobbat med sjukhuset har rest runt på olika sjukhus i Europa, för att ta modell av fungerande lösningar. Förebilden för det nya psykiatriska sjukhuset finns framför allt i Uppsala, en stad i samma storleksklass. En liknande öppenhet som man åstadkommit där, vill man gärna se på det nya sjukhuset i Åbo.
- Vem som helst kan vandra in på första våningen. Där finns en restaurang, som är öppen för vem som helst, som gör det väldigt tillgängligt. Det ger ett väldigt fint budskap om att det är någonting där som vem som helst kan söka sig till, berättar Jesper Ekelund.
För det nya sjukhusets del finns det planer på att eventuellt placera butiker, restauranger, apotek och kanske till och med bibliotekstjänster i sjukhusets nedre våning. Sjukhuset kommer att bli det första av sitt slag i Finland.
Sådana tjänster som sänker tröskeln för att stiga in i psykiatriska sjukhuset behövs, säger Eeva Siivonen vid ITU ry.
- Det vore viktigt att du, när du stiger in i sjukhuset, inte behöver fundera på vem som ser dig, utan det är bara att stiga på.
Olika stödformer som kompletterar sjukvården kan försnabba tillfrisknandet
Det finns också planer på att ge utrymme för olika stödtjänster som kunde främja tillfrisknandet redan under sjukhusvistelsen.
- Det kan till exempel vara svårt att hitta kamratstöd. Det är ofta heller inte en sak man tänker på i första taget då det är kris i livet. Därför vore det fint om de med en nära anhörig på sjukhus, eller om man själv är intagen, kunde få stöda av andra som är i samma situation redan under vårdtiden, fortsätter Eeva Siivonen.
- Trots att vi är en stor aktör inom området och försöker nå ut med information är det många som inte känner till vår verksamhet. Finns stödtjänsterna på sjukhuset ökar kännedomen och tröskeln för att söka hjälp hos oss blir lägre, påpekar också Veli-Matti Saajala, som är ordförande i ITU ry.
Bygget på önskad tomt kräver planändring
Sjukvårdsdistriktet vill bygga sjukhuset på sjukhusområdet i Kuppis, på den så kallade Mikro-tomten. Placeringen av sjukhuset är en central fråga för både öppenheten och lättillgängligheten, påpekar Jesper Ekelund.
- Vi producerade mer än 264 000 öppenvårdsbesök förra året, så det måste helt enkelt finnas nära allmänna färdmedel. Det måste också finnas nära sjukhuset, för vi har vår jourverksamhet vid sjukhuset. Det måste vi ha enligt lagen. Så det kan inte finnas många hundra meter från akuten i dagens läge.
Men ännu återstår en planändring innan sjukhuset kan få bygglov och själva bygget inledas.
- Vi har hyrt tomten av staden för det här ändamålet, att bygga ett psykiatriskt sjukhus, så står det i hyreskontraktet. Men det kräver en planändring och det är staden som gör den planändringen.
Går allt enligt planerna kan det nya psykiatriska sjukhuset stå klart 2024.