Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Skriver Sällström historia i Vasa? Finland ute efter nytt målkalas i EM-kvalet

Från 2019
Uppdaterad 08.10.2019 19:51.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll: FIN - ALB (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I kvalpremiären mot Albanien gjorde Linda Sällström två mål, om hon upprepar bragden i Vasa i dag skriver hon historia. Frågan är om virriga Albanien lärt sig en läxa – det klarnar efter avspark klockan 19.

Vilket Albanien kommer vi att få se i dag?

Det är en befogad fråga att ställa inför Finlands andra EM-kvalmöte mot Albanien. Premiärmatchen, som slutade i finländsk seger med 3–0, var minst sagt tudelad.

I den första halvleken var hemmalagets insats så totalt hopplös och genomusel att det kunde ha stått 6–0 till Finland i paus. Men efter halvtidsvilan undvek Albanien ytterligare pinsamheter genom att dra ner linjen rejält.

En som hoppas på öppna dörrar och mycket yta bakom försvarslinjen är Linda Sällström. Om hon gör två mål tangerar hon Laura Österberg Kalmaris landslagsrekord: 41 fullträffar. Om hon gör ett hattrick är hon ensam drottning på tronen.

Linda Sällström ingår i truppen.
Bildtext Allt pekar på att Linda Sällström snart blir alla tiders finländska landslagsskytt.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Men det är att gå sakerna i förväg.

– Nu ska vi inte tala om det som att det redan är gjort, för vad som helst kan hända, säger Sällström och skrattar.

Klart jag vill säga att jag inte tänker på rekordet och att det kommer om det kommer, men visst har jag funderat på det allt mer

Sällström gick mållös i tio matcher innan de dubbla fullträffarna mot Albanien och har tidigare dragits med många knäskador, därför är hon försiktig med att lova för mycket.

– När jag låg på sängen efter min tredje knäoperation trodde jag aldrig jag skulle vara så här nära milstolpen.

Men hon erkänner att den kittlande tanken finns i bakhuvudet.

– Klart jag vill säga att jag inte tänker på rekordet och att det kommer om det kommer, men visst har jag funderat på det allt mer ju närmare jag kommit. Det vore roligt att lägga mitt namn i historieböckerna.

Engman borta – Hyyrynen osäker

Finland får klara sig utan formstarka mittfältaren Adelina Engman, som är skadad. Ett annat orosmoment är nyckelspelaren Tuija Hyyrynens läge. Juventus-försvararen tränade inte på måndag på grund av en liten skada och är ett frågetecken.

Nora Heroum tränar på Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.
Bildtext Spelar Heroum som ytterback mot Albanien?
Bild: Yle/Sebastian Backman

Med den viktiga Portugal-matchen bakom hörnet är det sannolikt att Signeul låter Hyyrynen vila. En möjlig ersättare kunde vara Nora Heroum, som spelat ytterback i klubblaget AC Milan och gjort det bra.

Chefstränaren Anna Signeuls favorit Emmi Alanen har däremot gjort sig kvitt sina många skadebekymmer och förväntas ta en plats på det centrala mittfältet.

Det gäller också att hålla ett öga på den offensiva pjäsen Heidi Kollanen, som lite överraskande fick starta mot Albanien. Hon tackade för förtroendet genom att först spela fram till ett mål och sedan själv näta.

Efter den lyckade insatsen har hon gjort fyra mål på en månad för sin svenska klubb KIF Örebro.

– Det första A-landslagsmålet var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Kollanen.

Heidi Kollanen trixar med bollen på Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.
Bildtext Heidi Kollanen är i landslaget för att stanna.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Av de albanska spelarna är Lavdije Begolli ett intressant namn. Hon spelar till vardags för Jyväskyläklubben JyPK, som ligger sexa i ligan. Begolli – som gjort sex ligamål i år – spelade inte mot Finland i premiären, men startade mot Portugal.

Måste hålla upp tempot

För Finlands del gäller det samma som senast: Trissa upp tempot och se upp för Albaniens kontringar.

Ett mer defensivt betonat Albanien fortsatte kvalet mot Portugal i fredags och förlorade med bara 0–1 på hemmaplan. Väntevärdet är alltså att landet fortsätter i samma stil.

– Om jag hade varit Albaniens tränare så skulle jag inte försvara som i matchen mot oss, säger Sällström.

Efter kvalpremiären var Yles expert Marianne Miettinen lite kritisk över Finlands brist på kreativitet i offensiven i andra halvlek. Hur reagerar Finland om Albanien håller nollan i första halvlek?

Då måste de blåvita fortsätta ösa på framåt och hitta luckorna. Ett poängtapp vore katastrofalt, med tanke på att rivalerna Portugal och Skottland varit felfria i kvalet.

Anna Signeul.
Bildtext Skadeläget kan ge Anna Signeul lite huvudbry.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

I Finlands grupp spelar Albanien, Cypern, Skottland och Portugal. Gruppvinnarna och kvalets tre bästa grupptvåor går direkt till EM. De sex sämre grupptvåorna spelar playoff om tre EM-platser.

Matchen börjar klockan 19.00 och sänds på TV2 och Arenan med start 18.45. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Kommentatorns tips: Ett lite mer disciplinerat Albanien ger inte Finland lika många chanser som senast. Finland är ändå klasser bättre och vinner med 2–0.

Snackisen: Inför premiärmatchen var hettan i Albanien ett (till slut obefogat) orosmoment för Finland. I Vasa utlovas 0 grader i dag. En eloge till alla som tar sig till läktarna. Och: hur påverkar temperaturen och konstgräsmattan Albaniens spel?

Matchprogram:

  • 2.9.2019 Albanien–Finland 0–3
  • 8.10.2019 Finland–Albanien
  • 7.11.2019 Finland–Cypern
  • 12.11.2019 Portugal–Finland
  • 10.4.2020 Finland–Portugal
  • 14.4.2020 Cypern–Finland
  • 9.6.2020 Finland–Skottland
  • 22.9.2020 Skottland–Finland

Se alla kvalgrupperna här!

Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll för damer, Finland - Albanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln