Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump försöker försvara sitt Syrienbeslut - USA:s Mellanösternpolitik ter sig allt mer kaotisk

Från 2019
Uppdaterad 08.10.2019 08:22.
Donald Trump svarade på journalisters frågor efter en träff med ledande militärer i Vita huset på måndagen.
Bildtext Donald Trump svarade på journalisters frågor efter en träff med ledande militärer i Vita huset på måndagen.

Trump tvingades under hela måndagen försöka försvara sitt Syrienbeslut. Samtidigt lät formuleringarna från USA:s försvars- och utrikesministerium annorlunda än de från Vita huset.

Också ledande republikaner rasade mot president Donald Trumps beslut att dra bort amerikanska styrkor från nordöstra Syrien. I det ursprungliga meddelandet från Vita huset framgick också klart att USA inte tänker stå i vägen för en planerad turkisk offensiv mot USA:s kurdiska allierade i området.

Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, sade att det amerikanska tillbakadragandet "bara tjänar Ryssland, Iran och Syrien".

McConnell och många andra varnade för att beslutet kan leda till att IS och andra terrorgrupper får chans att omgruppera i regionen.

Trumps allierade, den republikanske senatorn Lindsey Graham kallade beslutet för en katastrof och som "en fläck på Amerikas ära". Han gick så långt som att han hotade med lagstiftning om amerikansk kursändring och om ekonomiska sanktioner mot Turkiet ifall Turkiet invaderar områden i Syrien.

En arkivbild på Lindsey Graham från den 21 maj. Också på måndagen gav han många intervjuer.
Bildtext En arkivbild på Lindsey Graham från den 21 maj. Också på måndagen gav han många intervjuer.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump uppfyller bara sina vallöften - och hotar förinta Turkiets ekonomi

Trump svarade på journalisters frågor bland annat i samband med ett möte med ledande militärer i Vita huset på måndagen. Då sade han att hans Syrienbeslut "står fast". Exakt vad det går ut på var mer oklart.

Han motiverade beslutet om tillbakadragandet med sina vallöften och med att IS-kalifatet nu är "100 procent besegrat".

Han hade förklarat samma sak på Twitter tidigare, det vill säga att han blev vald för att han lovade att "ta USA ur de här löjliga ändlösa krigen, där militären utnyttjas för polisoperationer till förmån för människor som inte ens gillar USA"

Enligt Trump vill Ryssland och Kina inget hellre än att se USA sitta fast i de här dyra militäroperationerna.

Men samtidigt hotade han Turkiet med att förinta landets ekonomi om turkarna går för långt i sin planerade militäroffensiv i norra Syrien. Var den gränsen går sade han sig kunna bedöma i sin "stora och oöverträffade visdom".

Enligt Trump får Turkiet, Europa och andra nu ta hand om IS-krigarna och deras familjer och det är dags för andra i regionen att skydda sitt eget territorium.

Pentagon försöker avråda Turkiet från offensiv

Samtidigt uttalade sig både anonyma och namngivna källor inom USA:s försvarsministerium Pentagon och inom utrikesministeriet. Enligt dem har det inte egentligen skett någon nämnvärd förändring i USA:s Syrienpolitik.

En del av de här källorna säger att bara ett 50-tal amerikanska soldater dragits tillbaka från de nordöstra gränstrakterna i Syrien inför ett eventuellt turkiskt anfall. De säger också att Trump-administrationen absolut motsätter sig en turkisk offensiv mot kurderna i området.

Enligt Pentagons talesman Jonathan Hoffman försöker USA:s försvarsministerium avråda Turkiet från en offensiv, eftersom "den kan ha destabiliserande konsekvenser" för både Turkiet självt och hela regionen.

Ett plötsligt infall av Trump?

Vita husets besked om det amerikanska tillbakadragandet och en kommande turkisk offensiv mot kurderna i nordöstra Syrien föregicks av ett telefonsamtal mellan Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Nyhetsbyrån AP citerar en anonym källa som ska känna till samtalets innehåll och som låter förstå att Trumps beslut var något av ett plötsligt infall.

Erdoğan ska ha rasat mot Trump för att buffertzonen mot Syrien inte fungerar och att Turkiet inte kan lita på stödet från amerikansk militär.

Som en reaktion på skränet från Erdoğan ska Trump ha sagt att USA inte vill ha nån del i militäroperationen och att USA drar bort sina styrkor. - Ett besked som kastade in USA:s Syrienpolitik i kaos och som, med sitt svek mot kurderna, skrämde USA:s allierade runt om i världen.

Källor: AP, AFP, BBC, New York Times

Diskussion om artikeln