Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortums miljardaffär: Blir majoritetsägare i tyska energibolaget Uniper

Från 2019
Uppdaterad 08.10.2019 16:09.
Unipers brunkolskraftverk i Schkopau
Bildtext Unipers brunkolskraftverk i Schkopau. I Tyskland kopplas bolaget framför allt ihop med energi från kol och gas.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Finländska Fortum blir majoritetsägare i tyska energibolaget Uniper. Fortums andel ökar från knappt hälften till drygt 70 procent.

Bolaget skriver på sin webbplats att man köper upp aktier av två delägare för sammanlagt 2,3 miljarder euro.

Fortum köper aktierna av delägarbolagen Elliott och Knight Vinke. Sammanlagt handlar det om drygt 20,5 procent av Unipers aktier och Fortums andel blir drygt 70,5 procent.

En förutsättning för att köpet kan genomföras är att det godkänns av myndigheter i USA och Ryssland.

I januari 2018 köpte Fortum upp Eons andel på nästan hälften av ägandet i Uniper. Den affären föregicks av en tvist mellan Fortum och Uniper, som inte ville ha det finländska bolaget som delägare.

Med dagens affär medräknad har Fortum investerat 6,2 miljarder euro i Uniper.

"Knaggligt samarbete hittills"

I Tyskland kopplas Uniper framför allt ihop med energi från kol och gas. I Sverige producerar företaget också energi med hjälp av vattenkraft och kärnkraft.

Fortum skriver i sitt meddelande att bolaget haft som mål att komma överens med ledningen för Uniper om en gemensam riktning för utvecklingen, men att de diskussionerna upprepade gånger har varit resultatlösa.

Nu hoppas Fortums verkställande direktör Pekka Lundmark kunna sammanjämka de två bolagens verksamhet.

- I dag har vi gjort ett betydande framsteg för att bli en ledande aktör i fråga om utvecklingen inom energisektorn i Europa, uttrycker han sig om Uniper-affären.

Diskussion om artikeln