Trump lämnar fältet fritt för turkisk invasion i norra Syrien - kurderna varnar för att nytt krig äventyrar kampen mot IS
Turkiet uppger att förberedelserna för en ny markinvasion i kurdkontrollerade nordöstra Syrien har slutförts. Kurderna som gör sig beredda att försvara sitt självstyrda område, varnar för att kriget mot terrorgruppen IS äventyras av president Donald Trumps beslut att lämna sina kurdiska allierade åt sitt öde
President Donald Trump beslöt för några dagar sedan att dra bort amerikanska soldater från gränsen mellan Syrien och Turkiet, där amerikanerna har samarbetat med den kurddominerade milisen SDF (Syrian Democratic Forces) i kampen mot terrorgruppen IS.
Men nu lämnar Trump alltså fältet fritt för en turkisk invasion, ett beslut som får svidande kritik både på hemmaplan och från kurderna som har förlorat över 12 000 kvinnor och män i kampen mot IS.
Vi är mycket besvikna och tror inte att vi längre kan koncentrera oss på att bekämpa IS
― Syrian Democratic Forces SDF
- Våra modiga män och kvinnor har nyss vunnit en historisk seger mot IS "kalifat". En seger som Trump förkunnade över hela världen. Att överge oss nu är mycket tragiskt, klagar SDF-milisens politiska gren SDC som styr Rojava, det självstyrda kurdiska området i nordöstra Syrien.
Turkiet hotar att upprätta en buffertzon i norra Syrien och att krossa vad turkarna kallar "kurdiska terrorister".
Den officiella ursäkten är att Turkiet vill skapa en skyddszon för omkring tre miljoner syriska flyktingar som nu befinner sig i Turkiet eller på den syriska sidan om gränsen, men det är uppenbart att president Recep Tayyip Erdogans främsta mål är att krossa kurdernas självstyre för gott.
Hoppet inte ännu ute
Trump har fått ytterst hård kritik för sitt beslut på hemmaplan till och med av vanligtvis medgörliga republikaner i kongressen. Kurderna har därför inte ännu gett upp hoppet om att Trump böjer sig för det politiska trycket och omprövar sitt beslut.
Trump försäkrade att han kommer att "förstöra Turkiets ekonomi om turkarna går allt för långt" i sin väntade offensiv mot kurderna, men vad han egentligen menade med det förblev oklart, så som det ofta gör då Trump uttalar sig om läget i Syrien.
Många antar att Trumps hot bara var avsett för gallerierna, för att blidka republikanska allierade så som senator Lindsey Graham som kräver att kurderna skyddas för en turkisk offensiv.
Turkarna tycks i varje fall ha tytt Trumps ord som tomma hotelser att döma av den turkiska vicepresidenten Fuat Oktays uttalande på tisdag.
- Vad Turkiets säkerhet anbelangar, så kommer vi att slå fast vår egen väg och våra egna begränsningar, konstaterade vicepresidenten Fuat Oktay.
För de syriska kurderna utgör hotet från Turkiet ett existentiellt hot, samtidigt som kurderna också hotas av Ryssland och av syriska regeringsstyrkor i söder samt av IS som desperat försöker återhämta sig både i Syrien och Irak.
Kurdiska, amerikanska och oberoende experter har varnat för att tusentals IS-medlemmar lyckades fly till rebellkontrollerade områden i norra Syrien, där de nu bygger upp sitt nätverk på nytt.
Kurderna klagar också över att deras möjligheter att övervaka säkerheten i flyktinglägret al-Hol ständigt försvagas och att risken är stor att jihadisterna helt tar över kontrollen av lägret där det finns 70 000 kvinnor och barn som tidigare levde under IS styre.
Kurderna säger att de i rådande läge inte har något annat alternativ än att dra bort styrkor som bekämpar IS, för att omplacera dem för ett kommande krig mot Turkiet.
Både kurderna och amerikanska militärkällor säger att man enligt nuvarande planer räknar med att en del amerikanska specialenheter stannar kvar i Syrien, söder om turkarnas planerade buffertzon.
Utanför zonen ligger sunnimuslimska arabområden där man ser klara tecken på att IS håller på att komma på fötter igen.
Det förändrar läget totalt. Förr satsade araberna i området på USA och kurderna, men nu ser de att det är Turkiet som är på frammarsch
Kurderna säger att risken är störst i jihadisternas forna fästen såsom staden och provinsen Raqqa och den östra provinsen Deir al-Zour, men att de ändå inte har något annat alternativ än att dra bort sina bästa soldater för att möta det turkiska hotet som går före allt annat.
- Våra styrkor i Deir al-Zour och i Raqqa kommer att mobiliseras mot en turkisk attack. Vi är mycket besvikna och tror inte att vi längre kan koncentrera oss på att bekämpa IS, säger SDF:s talesman Kino Gabriel.
USA:s försvarsministerium Pentagon är i en svår sits: Å ena sidan måste generalerna följa presidentens order om en reträtt i Syrien men å andra sidan vill de inte svika sina allierade som har stått i spetsen för den blodiga kampen mot IS.
Den förra försvarsministern James Mattis avgick från sin post, uttryckligen för att han motsatte sig Trumps linje i fråga om Syrien och SDF-milisen, som han betraktade som ett allvarligt misstag.
Både kurderna, oberoende experter och allierade länder som Israel varnar också för att USA:s ord inte alls är att lita på i Mellanöstern om han "lämnar sina allierade att dö" så som Trumps förra FN-ambassadör Nikki Hailey uttryckte det.
SDF har också varit den enda lojala styrkan i Syrien som amerikanerna har kunnat kunnat lita på under alla omständigheter.
Kurderna är å andra sidan vana vid omvärldens svek, ända sedan slutet av första världskriget då segermakterna vägrade att bevilja kurderna deras efterlängtade självständighet.
Syrienexperten Hassan Hassan som själv är född och uppvuxen i Deir al-Zour säger att kurdernas ställning bland araber i norra Syrien kommer att försvagas på ett avgörande sätt om Trump håller fast vid sitt beslut.
Araberna i området som har samarbetat med kurderna, har hela tiden räknat med en fortsatt amerikansk närvaro, men i det nya läget är det många som kommer att vända kappan efter vinden befarar Hassan.
- Det förändrar läget totalt. Förr satsade araberna i området på USA och kurderna, men nu ser de att det är Turkiet som är på frammarsch, säger Hassan Hassan.
En amerikansk reträtt gagnar också den syriska regeringen samt Ryssland och Iran, som eventuellt kan ta över områden som kurderna har kontrollerat med amerikanskt stöd.
Den syriska regeringen som gnuggar sina händer, har redan vänt sig till kurderna i Rojava med ett erbjudande om att de kan glömma sitt självstyre och i stället "återvända till den syriska gemenskapen".
- Nationen välkomnar alla sina barn och Damaskus kommer att lösa alla problem på ett positivt sätt utan våld, konstaterade biträdande utrikesminister Mekdad Faisal, uppenbarligen utan att fatta ironin i vad han sade.
Källor: Reuters, AFP, BBC