Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rösta fram vinnaren av årets samvetspris!

Från 2019
Uppdaterad 22.10.2019 08:04.
Ett kollage på de nominerade till samvetspriset 2019.
Bildtext Folktingets samvetspris tillfaller en person eller en organisation som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året.

Inför svenska dagen ges besökarna på svenska.yle.fi chansen att vara med och välja ut en av pristagarna på Folktingets Svenska dagen-fest. Folktingets samvetspris delas ut till någon eller något som har fungerat som samhällets samvete och gjort oss uppmärksamma på missförhållanden och orättvisor. Vem eller vilken organisation kunde vara förtjänt av det här priset? Rösta på din favorit!

Folktingets samvetspris tillfaller en person eller en organisation som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året.

Juryn utsåg fem nominerade

En jury bestående av Folktingets tidigare ordförande och specialsakkunnig på Kommunförbundet Christina Gestrin, journalisten och författaren Eva Frantz och journalisten Henrik Othman fick i uppgift att sålla fram fem kandidater inför omröstningen.

- När vi kom fram till de här kandidaterna tänkte vi bland annat på att vi ville ha representanter från olika områden och olika aktuella frågor i samhället, där samvete har en betydelse, säger Christina Gestrin.

Gestrin påpekar att det är fint att med det här priset ha möjligheten att uppmärksamma dem som gjort stora och osjälviska insatser för det allmänna goda.

- Det är viktigt att påtala orättvisor och väcka uppmärksamhet kring olika saker som annars kanske hamnar i skymundan. Det kan man göra till exempel genom att skapa initiativ där avsikten är att verkligen göra saker bättre, säger Gestrin.

Nu är det alltså upp till var och en att rösta på sin favorit i publikomröstningen här under.

Priset delas ut i direktsändning på svenska dagen

- Folktingets samvetspris delas ut i direktsändning från svenska dagen-festen på Svenska teatern, säger Folktingets informatör Stina Heikkilä. I år firar vi också att Folktinget fyller hundra år.

Folktingets svenska dagen-fest ordnas i år på Svenska teatern i Helsingfors och galan sänds direkt på Yle Arenan och på Yle Fem på svenska dagen onsdagen 6.11.2019 med start kl. 20.00.

- Det blir en gala med fina artister, prisutdelningar och finlandssvenskt mingel, säger Heikkilä.

Sändningen är ett samarbete mellan Folktinget, Parad Media, Svenska Yle och Svenska teatern.

Rösta här:

Öppna frågeformulär