Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Håll munnen ren med naturliga ingredienser – läs Alexandras tips om hemlagad tandkräm och hjälp mot dålig andedräkt

Från 2019
Uppdaterad 21.10.2019 15:35.
En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt.
Bildtext Alexandras hemlagade tandkräm har inga tillsatta färgämnen. Därför är den lite grå.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Gillar du att göra din egen kosmetika eller vill du bara slippa lite plastburkar i badrumsskåpet? Här har vi samlat några tips på bland annat hemgjord tandkräm och munskölj av naturliga ingredienser.

Tandkräm med örter

Människor har använt tandrengöringsmedel i tusentals år, men i form av tandpulver. Tandkräm är ett ganska nytt påfund.

De första tandpulvren bestod av salt eller andra finmalda pulver som man tog på fingret eller en borste och gned på tänderna för att rengöra dem.

Tandkräm är enkelt att göra själv hemma. Huvudingredienserna är krita, glycerol och gärna ett avkok på bakteriedödande örter.

Slipmedlet är den viktigaste ingrediensen i en tandkräm, det slipar bort bakteriebeläggningar, plack och missfärgningar och kan i en hemgjord tandkräm bestå av krita, kaolin (vit lera), bikarbonat eller salt.

En turkos skål med finmald krita, en del av pulvret har hamnat på det gråa bordet.
Bildtext Krita är ett vanligt slipmedel i tandkräm.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

För att få en krämig tandkräm som lätt halkar runt på tänderna använder man glycerol, sorbitol eller xylitol. De har alla också den egenskapen att de smakar sött och gör tandkrämen trevligare att ha i munnen, för slipmedlen själva smakar inte alls särskilt bra.

Fördelen med hemgjord tandkräm är att den inte är lika stark som köpt tandkräm och den torkar inte ut munslemhinnan. Den innehåller bara naturliga råvaror och du kan välja själv vilken smak den ska ha.

Det man inte tillsätter i hemgjord tandkräm är tensider, alltså de tvålämnen som får vanlig tandkräm att löddra. Därför kan hemgjord tandkräm kännas lite underlig första gångerna man använder den men man vänjer sig snabbt vid den nya konsistensen.

Hemgjord tandkräm saknar också fluor, vilket är viktigt för att motverka kariesangrepp på tänderna. Kombinera därför gärna din hemgjorda tandkräm med fluortabletter eller fluorskölj.

En liten flaska med hemlagad tandkräm, med en handksriven etikett.
Bildtext Hemlagad tandkräm kan man smaksätta som man vill med eteriska oljor.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Du behöver:

 • 20 ml örtavkok
 • 100 g krita
 • 80 ml glycerol (glycerin)
 • 10 dr eterisk olja grönmynta (alternativt pepparmynta eller anis)

Bra örter att använda är röd solhatt som är bakteriedödande och hjälper mot sår och blåsor i munnen (afte), kamomill som är bakteriedödande, eller fänkålsfrön som motverkar dålig andedräkt.

Gör så här:

 1. Börja med örtavkoket. Om du använder rötter av röd solhatt eller fänkålsfrön ska de koka i 5 minuter under lock. Om du använder örten av röd solhatt eller kamomill ska du först koka vattnet i 5 minuter och sedan lägga i örterna och låta dem dra i 10 minuter. Sila bort örterna och låt avkoket svalna.
 2. Mal kritan fint i en mortel. Den kommer finmald när man köper den, men det är bäst att mala den lite till för att få ut eventuella klumpar och större bitar som kan repa emaljen på tänderna.
 3. Sikta kritan ner i en skål genom en tesil.
 4. Ta lite krita i morteln och blanda med lite glycerol och lite örtavkok.
 5. Rör om med mortelstöten och tryck ut klumpar tills du får en jämn gegga.
 6. Tillsätt mer krita, glycerol och örtavkok och rör igen.
 7. Fortsätt så tills du använt upp nästan alla råvarorna. Gör ett trådtest: Om du tar en liten klick tandkräm mellan tummen och pekfingret, drar isär och det bildas en tråd, då är tandkrämen klar. Är den för hård tillsätter du mer glycerol, är den för lös tillsätter du mer krita.
 8. Tillsätt eterisk olja.
 9. Häll tandkrämen i en liten mjuk plastflaska med piplock (typ reseförpackning för schampo).
 10. Använd som vanligt.

Krita, glycerol, eterisk olja och örter finns att köpa på internet.

Strömsös programledare Alexandra De Paoli och Elin Skagersten-Ström står med varsin tandborste och tittar leende in i kameran.
Bildtext Alexandra och Elin testar den hemlagade tandkrämen som är mild i smak. Den löddrar inte som en vanlig tandkräm.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Munvatten för munhålans alla skrymslen

Att skölja igenom munnen med ett bakteriedödande munvatten är en bra del av tandvårdsrutinen. Munvattnet kan komma åt skrymslen och vrår som tandborsten inte når till och skölja bort bakteriebeläggningar.

De här hemgjorda munvattnen innehåller bakteriedödande växtextrakt och lite alkohol, som fungerar som lösningsmedel för de bakteriedödande ämnena i växterna. Utspätt i vatten blir det ytterst små mängder som inte torkar ut munslemhinnan eller smakar obehagligt. Munhålan känns bara fräsch och örtig efteråt.

Tre glasflaskor med olika örtextrakt. En flaska med röd solhattsextrakt, en flaska med rosenblomsvatten och en flaska med propolistinktur.
Bildtext Vill man göra eget munskölj kan man till exempel använda propolis eller röd solhatt.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Propolisskölj
Propolis är en substans som honungsbin samlar in och använder som bakterie- och virusdödande medel i bikupan. Propolis används inom tandvården i många andra delar av världen med väldigt goda resultat. Det är enklast att använda i form av tinktur (spritutdrag).

Nackdelen med propolis är att det kan missfärga tänderna en aning men det är inte permanent eller skadligt. Upplever du att tänderna missfärgas, välj då hellre ett annat munvatten.

Droppa 5 droppar propolistinktur i ett snapsglas med vatten.
Skölj och gurgla som med vanligt munvatten.

Rosenvatten
Rosor var vanliga i tandvård förr och det är förvånansvärt trevlig att ha rosensmaken i munnen. Häll upp en rosenhot i ett snapsglas och skölj.

Röd solhattstinktur
Röd solhatt (Echinacea purpurea) är bakteriedödande, virusdödande och hjälper mot blåsor i munnen (afte). Droppa några droppar tinktur av röd solhatt i ett snapsglas med vatten och skölj som vanligt.

Man kan köpa propolistinktur, rosenvatten och röd solhattstinktur i hälsokostbutiker och på internet.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt beror oftast på bakterieansamlingar i munnen och brukar i regel inte ha så mycket med magen att göra. När man är torr i munnen ökar bakterietillväxten. Bakterierna samlas i skrymslen i tandköttet och på tänderna och bildar plack som luktar illa.

Det är därför man kan ha sämre andedräkt när man är lite uttorkad, eller har pratat länge. Det är också därför många har dålig andedräkt på morgonen. Vi producerar inte så mycket saliv när vi sover, så under natten ökar bakterietillväxten i munnen vilket leder till att andedräkten kan vara lite mustig på morgonen.

Det bästa sättet att ta reda på hur man luktar ur munnen är att slicka sig på handen, låta saliven torka och sedan lukta på handen. Luktar det illa vet man att andedräkten förmodligen också luktar lite illa.

En avlång träbricka med fyra låga glas. I glasen finns olika kryddor som kummin, fänkål, kryddnejlika och anis.
Bildtext Duka upp med lite fänkålsfrön eller kummin på middagsbordet, de fräschar upp i munnen och kan dämpa dålig andedräkt.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Några tips mot dålig andedräkt är:

 • Tugga på en färsk persiljekvist. Persilja innehåller bakteriedödande klorofyll och eterisk olja som fräschar upp i munnen. Persilja är också basisk så den motverkar syraangrepp på tänderna vilket också ger bättre andedräkt.
 • Frön av fänkål, anis eller kummin är också bakteriedödande och ger en fräsch andedräkt.
 • Drick vatten. Vid behov kan man skölja ur munnen med lite vatten för att få bort den dåliga smaken och lukten.

Tandpulver ur skafferiet

Om tandkrämen är slut eller man vill resa utan vätskor kan man ta en tur via skafferiet. Det går nämligen bra att tvätta tänderna med salt eller bikarbonat (matsoda). Det är bara att fukta tandborsten och doppa den i salt eller bikarbonat och gnugga det på tänderna. Pulvren fungerar som slipmedel men är också bakteriedödande.

Tandvärk - en gammal huskur

Slutligen ett gammalt tips mot tandvärk. Medan du väntar på att få tid hos tandläkaren kan du tugga på en kryddnejlika, de är smärtstillande och bakteriedödande.

Lägg en kryddnejlika på det onda stället, låt den ligga där och bit i den då och då. Kryddnejlika smakar väldigt starkt så tänk på att tugga försiktigt. De kan också få tungan att domna bort lite så tugga inte på kryddnejlika just innan du ska hålla ett tal.

En plastflaska med hemgjord tandkräm och en tandborste av bambu. I bakgrunden en luktärt.
Bildtext Glöm inte att använda fluor som stärker tandens emalj. I den hemlagade tandkrämen finns ingen fluor. Man kan använda fluorpastiller eller fluorskölj i stället.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln