Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Varför nyser vi då vi tuggar tuggummi eller tittar mot solen? Är det farligt att kväva en nysning? Vi svarar på 6 frågor om nysningar

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 16:29.
Varför nyser vi då vi tuggar tuggummi eller tittar mot solen? Vi förklarar allt du behöver veta om nysningar - Spela upp på Arenan

Att vi nyser när något irriterar våra näshår är väl ganska lätt att förstå. Men många av oss nyser också av mera oförståeliga orsaker. Vi har tagit reda på varför.

Nysningar är i första hand ett sätt för oss att stoppa främmande partiklar att ta sig in i våra kroppar via näsan. Men ibland blir våra hjärnor lurade och då nyser vi helt i onödan.

1. Vad händer i kroppen när vi nyser?

När oönskade partiklar (till exempel kanel – se video) tar sig in i näsan märker näsans flimmerhår, som också kallas cilierna, att något skumt är på gång. Flimmerhåren börjar vibrera och aktiverar på så sätt ansiktets känselnerv, som heter trillingnerven.

Trillingnerven skickar då en signal till hjärnans nysreflexcentrum som i sin tur beordrar musklerna i ansiktet, halsen och bröstet att det nu är dags att nysa.

Atjo! Och de främmande partiklarna är ute igen.

2. Varför nyser vi av solljus?

Ungefär en fjärdedel av alla människor nyser till följd av ett plötsligt starkt ljus. Det finns till och med ett namn för fenomenet: ACHOO (Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst). På svenska kallas syndromet också för fotisk ljusrefelex.

Forskarna är inte helt säkra på vad det här något märkliga beteendet beror på, men sannolikt har det att göra med förvirrade nervsignaler.

När ögat utsätts för starkt ljus skickas en signal till hjärnans syncentrum för att få pupillen att dra ihop sig. Men eftersom nervbanan för pupillreflexen korsar nervbanan för nysrefexen händer det ibland att ögats signal tar en tur via nysreflexcentret – och där står du sedan i solljuset och nyser.

Den fotiska ljusreflexen anses vara ärftlig. En del forskare tror att syndromet ligger i en särskild gen, men den genen har åtminstone ännu inte identifieras.

3. Varför nyser vi av tuggummi?

Det här besynnerliga fenomenet gäller i första hand tuggummi med mintsmak. Förklaringen är att hjärnan tror att mint är detsamma som kyla. Kyla i sin tur triggar ansiktets känselnerv som får oss att nysa.

Det här förklarar också varför en snabb inandning av kall luft kan få oss att nysa.

4. Varför blundar vi när vi nyser?

Har du någonsin nyst med öppna ögon? Knappast. Men helt omöjligt är det inte!

Att blunda när man nyser tros vara en halv-reflex. Med tillräckligt mycket viljestyrka lär man alltså kunna hålla ögonen öppna när man nyser.

Men i och med att nysningar är kraftfulla saker – de kan färdas i 160 km/h – så kan trycket som skapas i ögonen om du försöker hålla dem öppna leda till att blodkärl i ögonen spricker.

5. Är det farligt att kväva en nysning?

I vissa situationer kan det kännas opassande att nysa. Då kanske du tar sig om näsan och försöka hålla nysningen inne.

Att på det här viset kväva nysningar ökar trycket i kroppen. I värsta fall kan det leda till att blodkärl i ögat spricker eller till och med bristningar i halsen. Men då ska du nog ha otur.

6. Varför säger vi prosit?

Om du nyser bland väluppfostrat folk får du sannolikt ett “prosit” till svar. Det här är en gammal tradition vars egentliga syfte är att skrämma bort onda andar.

Själva ordet prosit kommer från det latinska ordet prodesse och betyder ungefär “må det vara dig till nytta”.

Förr i tiden trodde man nämligen att nysningar framkallades av onda makter.

När någon nös antog man att deras själ för en stund lämnade kroppen och då var det fritt fram för onda andar att ta kontroll över själen.

Ett prosit schasade emellertid bort de onda makterna. Det är också därför det hör till god sed att tacka den som säger prosit – hen räddade ju trots allt din själ.

Medicine doktor Marie Lundberg, specialist på öron- näsa och halssjukdomar, har intervjuats för artikeln.

Diskussion om artikeln