Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analytiker: Kurderna står inför ett existentiellt hot - och är redo för fullskaligt krig

Från 2019
Porträtt av Aras Lindh vid Sveriges Utrikespolitiska Institut.
Bildtext Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet i Sverige.

Turkiet hotar med en militäroperation för att inrätta en "säker zon" i norra Syrien.

I går kom beskedet från USA:s president Donald Trump att USA i princip ger Turkiet fria händer och att USA inte kommer att stöda eller vara involverad i operationen.

Det här är en vändning i USA:s hållning, och de kurdiska styrkorna i regionen ser det som ett svek. De har varit allierade med USA i kampen mot terrorgruppen IS.

Nu vill Turkiet upprätta en buffertzon i norra Syrien "för att krossa kurdiska terrorister" och det kurdiska självstyret är i fara.

Trumps beslut har lett till en storm också inom det republikanska partiet, och USA:s Mellanösternpolitik ter sig allt mer kaotisk.

Du kan också läsa mer om läget situationen vid gränsen mellan Turkiet och Syrien här.

Det är ingen underdrift att säga att kurderna i Syrien står inför ett slags existentiellt hot just nu

― Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet i Sverige

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet i Sverige förklarar läget för Svenska Yle.

Vad är läget där nu?

- Än så länge har det inte rapporterats om stridigheter. Turkiet har placerat ut militär längs med gränsen, och säger sig vara redo att inleda en offensiv när som helst. USA har dragit sig tillbaka från området vid gränsen mot Turkiet

- Kurderna - eller Syriens demokratiska styrkor SDF - har agerat inom ramen för en säkerhetsmekanism i samarbete med USA, och syftade till att eventuellt kunna stävja en turkisk militäroperation. De har nu också dragit sig tillbaka från den turkiska gränsen och har lämnat kvar en del militära posteringar i händelse av en eventuell militäroperation.

Turkisk stridsvagn i Syrien vid gränsen
Bildtext En turkisk stridsvagn i Syrien vid gränsen.,
Bild: LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Vad handlar den här säkerhetszonen om?

- Officiellt säger Turkiet att man vill upprätta en säkerhetszon längs med sin gräns mot Syrien i det område som i dag hålls av SDF. Turkiet vill nu "återbörda" närmare två miljoner människor till ett område där det i dag bor cirka en miljon människor.

Här finns en risk för en demografisk förändring - för att inte säga "etnisk rensning".

― Aras Lindh

- De här människorna som Turkiet vill "återbörda" är syrier som ofta härstammar från andra delar av Syrien. Dessutom är de av arabisk börd vilket gör det hela ännu mer komplicerat i och med att det som är aktuellt som säkerhetszon är ett område där det bor huvudsakligen kurder, assyrier, turkmener och en del arabiska grupper.

- Här finns alltså nu en risk för en demografisk förändring - för att inte säga "etnisk rensning". En talesman för Turkiets president Erdogan har sagt på Twitter att avsikten är att korrigera demografin i den här regionen.

- Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner syriska flyktingar sedan 2012-2013 och egentligen under hela Syrienkriget. Den inhemska politiska retoriken i Turkiet blir allt mer aggressiv gentemot de syriska flyktingarna. De anses bland annat vara svårintegrerade, jobba för lägre löner och slå ut turkisk arbetskraft. Det finns alltså en opinion som man kan spela på för att "återbörda" syriska flyktingar till det här området - trots att de inte kommer därifrån från första början.

Vad händer med kurderna som finns i det här området?

- SDF har sagt att i händelse av en militär invasion så blir det fullskaligt krig. Man kommer att göra allt man kan för att försvara sig och sina territorier. Och om man tittar på det som hände för ungefär ett och ett halvt år sedan när Turkiet gick in i en annan del av Syrien - i Afrin i Syriens nordvästra hörn, som också hölls av kurder - så fick det som konsekvens att många kurder fördrevs och tvingades lämna sina hem, och sedan har andra flyttat in där.

- Det är ingen underdrift att säga att kurderna i Syrien står inför ett slags existentiellt hot just nu.

Vad betyder det här för Syrien, kan konflikterna blåsas upp på nytt igen?

- Det skulle jag säga, men än så länge är det väldigt oklart hur Syriens ledare al-Assad förhåller sig till det här. Frågan är väl om al-Assad är med på noterna kring den här eventuella turkiska invasionen.

- Man får i alla fall förmoda att Turkiet har stämt av det här med Ryssland som i sin tur är nära allierat med al-Assad. Och vad efterspelet blir - alltså situationen efter en militäroperation - det återstår att se.

- Eventuellt så får "den syriska oppositionen" - som består av en myriad av grupper, allt ifrån demokrater till radikala islamister - ett nytt grepp om norra Syrien och kan utgöra ett hot mot al-Assad. Eller så kan den här delen som Turkiet kommer att kontrollera att på något sätt rentav integreras med Syrien i övrigt.

Kan terrororganisationen IS återuppstå om det blir nytt kaos i det här området?

- Det är inte omöjligt. Många av de framsteg som har gjorts i samarbete mellan SDF och USA i kriget mot IS riskerar att göras ogjorda i händelse av ett krig i den här regionen som nu är aktuell.

Det här är inte bra för stabiliteten i alla fall

― Aras Lindh

- I den här zonen finns det kända al Hol-lägret där IS-fångar sitter. Om det uppstår krig och konflikter här skulle till exempel sovande IS-celler som finns i Syrien göra vad de kan för att till exempel frita IS-medlemmar.

- Det är oklart vad som kommer att hända men det här är inte bra för stabiliteten i alla fall.

Varför har USA ändrat sin ståndpunkt?

USA har ju hotat med att krossa Turkiet ekonomiskt om Turkiet bråkar med kurderna som är allierade med USA. Vad är det som har hänt?

- Man kan spekulera i det. Man kan se att USA förmodligen är väldigt splittrat i den här frågan.

- När president Trump i december 2018 deklarerade att USA har för avsikt att lämna Syrien så fick han omgående internt mothugg,och hans försvarsminister avgick. Nu skriver hans tidigare särskilda Syriensändebud att Trumps beslut i praktiken är gåva till Ryssland, Iran och Islamiska staten. Det här säger något om hur splittrat USA är.

- Det förefaller som om Trump gör bedömningen att USA inte har vare sig politiska eller ekonomiska långsiktiga intressen i Syrien med tanke på att man nu byter fot.

Är USA:s rykte i det här området nu helt kört?

- Det här sänder en oerhört kraftfull signal till andra:

"USA är på er sida så länge det gynnar USA, sedan kan USA dra sig tillbaka precis när som helst, alldeles oavsett vilka konsekvenser som dess allierade riskerar att hamna inför".

Diskussion om artikeln