Trots ihärdigt tyskt motstånd – Fortum nu på väg att bli majoritetsägare i elbolaget Uniper
Efter en två år lång kamp ser Fortum nu ut att bli majoritetsägare i det tyska energibolaget Uniper. Från tysk sida har man från början sett Fortum som en olämplig ägare, som strävar efter att spjälka upp bolaget.
Det var hösten 2017 som Fortum kom överens med den tyska energijätten Eon om att köpa dess andel av Uniper.
Genom affären blev Fortum största ägare av Uniper, något som redan från början hade motarbetats av bolagets ledning.
Under den tidigare vd:n Klaus Schäfer gick man till och med så långt att man från ledningens sida uppmanade aktieägarna att inte sälja sina aktier till Fortum.
I rekommendationen hette det då att Fortum inte ger bolaget något mervärde och att Fortums erbjudande inte tjänar bolagets, aktieägarnas eller de anställdas intressen.
Bakom rekommendationen låg bland annat rädslan för att Fortum som majoritetsägare skulle spjälka upp det tyska bolaget.
Aktivt motstånd
Relationerna mellan Fortum och Unipers ledning och anställda har alltså varit mer än ansträngda också innan Fortum nu blir majoritetsägare.
Vid bolagsstämman i maj såg man från Fortums sida bland annat till att bolagsledningen inte beviljades ansvarsfrihet.
Bakom det här låg misstankar om att Uniperledningen i Ryssland aktivt hade försökt skapa hinder för att Fortum skulle kunna bli majoritetsägare.
Ryssland måste nämligen ännu godkänna den planerade affären för att den ska kunna bli av.
Vd:n för Fortum Pekka Lundmark tror ändå att det här ska vara ordnat under det första kvartalet av år 2020.
Från Unipers ledning har man hittills inte kommenterat att Fortum nu köper upp aktierna av delägarbolagen Elliot och Knight Vinke.
Unipers nye vd Andreas Schierenbeck har ändå signalerat att det måste komma till en ändring i relationerna mellan bolagets ledning och Fortum.
”Dialog med de anställda”
Inte heller bland Unipers anställda är Fortum någon populär majoritetsägare.
Också från fackligt håll har det varnats för att Fortum kan spjälka upp bolaget och att det då kommer till uppsägningar.
Från Fortums sida intygar man ändå i dag att man respekterar de avtal som gäller och att man vill föra en dialog med de anställda.
Man vill visserligen ha mer att säga till om i bolagets styrelse, men att mycket kommer att förbli så som det har varit.
Bland annat kommer Unipers huvudkontor också i framtiden att vara i Düsseldorf heter det i meddelandet.
Fossilt bolag
Uniper är ett rätt nytt bolag som bildades 2016 i samband med att Eon gjorde sig av med verksamheten som omfattade vatten-, kol- och gaskraft.
I Tyskland ser kritikerna Uniper främst som en skräpbank för fossila kraftverk.
Där konkurrenten RWE har varit måltavla för otaliga protester och demonstrationer har Uniper ändå kommit betydligt lättare undan, det här bland annat för att bolaget inte så starkt förknippas med brunkol.
I Tyskland var Uniper senast i rubrikerna för några veckor sedan. Då rapporterade tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung om att bolaget är redo att stämma Nederländerna om landet avstår från kolkraften så som nu planeras.
Enligt planerna skulle Uniper vara tvunget att stänga sitt relativt nybyggda stenkolskraftverk Maasvlakte 3 fram till år 2030.
Uniper hör för tillfället till de största elproducenterna i Europa och förutom Tyskland är bolagets centrala marknader Storbritannien, Beneluxländerna och Sverige, där man också är involverad i kärnkraften.
Bolaget har omkring 11 000 anställda och är betydligt större än Fortum.