Grova underbetalningar avslöjade vid renoveringen Chydenia-byggnaden i Helsingfors - utländska byggarbetare har fått under hälften av minimilönen
Det har förekommit grova fall av underbetalningar av byggarbetare vid renoveringen av Chydenius-huset som tidigare hört till finska handelshögskolan.
Enligt byggförbundet har tre underleverantörer betalat för låga löner till sina anställda. Företagen sattes på grund av detta i embargo i måndags. Man har redan utrett situationen med två av företagen och de uteblivna lönerna har betalats ut.
Chydenia-huset, som är beläget i Tölö, renoveras för tillfället för att sedan tas i bruk av Helsingfors vuxeninstitut. Byggnaden ägdes förr av Aalto-universitetet som sålde den till Erikoisrahasto eQ Hoivakiinteistöt för två år sedan.
Tiotals underbetalda byggarbetare
Byggförbundet berättar att underbetalningarna berört ett femtiotal byggarbetare från bland annat Ryssland, Ukraina, Lettland och Litauen.
Företagen som gjort sig skyldiga till underbetalningarna är registrerade i Finland eller Baltikum.
Lönerna har enligt Byggförbundets vice ordförande Kimmo Palonen varit under hälften av kollektivavtalets lägsta lönegrupp. Till exempel har bruttolönerna enligt Estlands skatteregister varit 1000 - 1300 euro, vilket är ungefär hälften av vad som krävs för att fylla kraven i kollektivavtalet.
Byggförbundet har i år satt också sex andra företag i embargo för liknande förseelser.
I september berättade Yle om ett liknande fall vid renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors, där det också förekom brister i arbetsvillkoren.
Huvudentreprenören: "Man förlorar ju tilliten"
Huvudbyggentreprenören vid Chydenias byggarbetsplats är NCC.
Vesa Alhroos, branschchef för renoveringar vid NCC säger att entreprenören i kontraktet kräver att underleverantörerna ska följa kollektivavtalet.
- Man förlorar ju tilliten för sådana leverantörer som lovar sköta de här sakerna men inte gör det, konstaterar Alhroos.
Han berättar att huvudentreprenören granskar leverantörernas dokument, men att de inte rakt tar ställning till lönerna. Alhroos säger att det till exempel inte framgår ur dokumenten, hur mycket man betalat ut i lön åt de anställda.
- Vi har nästan hundra anställda på byggarbetsplatsen. Det vore en omöjligt stor arbetsbörda att konstant övervaka dem.
Byggförbundet skulle ta till strängare åtgärder
Byggförbundet anser att man borde få bukt med arbetsvillkorsförbrytelserna genom att skärpa på sanktionerna.
- Nu löser man situationen som ett ärligt företag skulle lösa den. Men det är ju inget straff. Kanske en kriminalisering av underbetalning kunde hjälpa, säger Palonen.
Alhroos säger att man genast avlägsnat de underleverantörer som fuskat med arbetsvillkoren från Chydenia-bygget. När leverantörerna fått allt i skick kan man återuppta diskussionerna om fortsatt samarbete.
- Hit får man inte komma före man har allt under koll. Sedan kan vi igen överväga om de kan återvända. Det är ju nog en slags sanktion om samarbetet tar slut.
Artikeln översatt från Yle Uutisets artikel.