Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Man ska ha en speciell hårsnodd och en vattenflaska i stål och så ska man skratta på ett speciellt sätt" – VSCO-girl-trenden är här

Från 2019
Uppdaterad 27.10.2019 11:50.
En kvinna med brunt hår uppsatt i ponnysvans med hårsnodd  fotograferat bakifrån så att ansiktet inte syns. (schrunchie)
Bildtext En scrunchie är ett måste för en VSCO-girl.
Bild: Nick Bentley / Alamy

Tyghårsnodd, vattenflaska av metall och en T-tröja modell störe – allt det här är saker en riktig VSCO-girl bör ha. Subkulturer kan både uppstå och försvinna snabbare med sociala medier säger historikern Robin Ekelund.

På Vasa Övningsskolas gymnasium är det samstämmigt, så klart känner man till subkulturen VSCO-girl (uttalas viskå-görl).

– Man ska ha en scrunchie, och en vattenflaska i stål och så ska man skratta på ett speciellt sätt, säger Wilma Rönnlund.

Scrunchie är alltså en tyginklädd hårsnodd och en sådan har Wilma Rönnlund själv i håret. Hennes mamma tyckte att Wilma var en VSCO-girl, men Wilma själv vill inte placera sig i något fack.

Wilma Rönnlund, en tjej i tonåren, med långt brunt hår, ler mot kameran.
Bildtext Wilma Rönnlund.
Bild: Yle/Elin Willows

– Förut tyckte jag att det var viktigt att höra till en viss stil, då funderade jag mycket på vem jag är och vilken min stil är, men nu tycker jag att det är viktigare att ha en egen stil.

Sksksksk

Precis som Wilma Rönnlund säger så bör man ha en tyghårsnodd och en Hydroflask vattenflaska av metall för att kunna kalla sig en VSCO-girl, men det är inte allt.

Till subkulturen hör också den klassiska Kånken-ryggsäcken, Birkenstocksandaler (eller Vans eller Crocs, alla med vita märkestubsockor i), engångskameror, armband (som du helst ska göra själv), naturlig sminkning (så att du ser osminkad ut) och mycket mycket mer.

Modellen Kendall Jenner promenerar i Birkenstock-sandaler, vit skjorta och blåa jeansshorts.
Bildtext Modellen Kendall Jenner, medlem i Kardashianklanen, bär också Birkenstocks ibland.
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

Namnet kommer från fotoappen VSCO där du kan redigera dina bilder, men också ladda upp dem i ett flöde. För den som vill vara en VSCO-girl finns det vissa filter som föredras, och motiven bör också vara naturnära.

Miljömedvetenheten är en annan viktig sak för subkulturen.

Det är inte bara vattenflaskan (täckt av klistermärken) och det medhavda metallsugröret som tyder på det. En äkta VSCO-girl slänger sig också med fraser som "save the turtles", rädda sköldpaddorna.

Ja, kulturen kommer från USA, och därifrån kommer också det speciella VSCO-girl-skrattet “sksksksk” och uttrycket “And I oop” som plockats upp av subkulturen från dragartisten Jasmine Masters.

Snabba trender

I den digitala era som vi lever i nu finns det andra förutsättningar för subkulturer att uppstå, säger Robin Ekelund, filosofie doktor i historia vid Malmö universitet.

– Tidigare uppstod subkulturer genom att ungdomar samlades på speciella platser.

Det kunde vara skivbutiker, torg eller specifika trappor i ett varuhus, till exempel.

– Nya subkulturella stilar kan uppstå väldigt snabbt i dag. Samtidigt kan de också försvinna snabbare, säger Ekelund.

Robin Ekelund, en vit man med skägg, står i ett bibliotek.
Bildtext Robin Ekelund.
Bild: Joanna Arnoldsson

Motstånd

Bland ungdomarna på Vasa Övningsskolas gymnasium känner man till subkulturen från kompisar och sociala medier. Men ingen av dem vi träffar är en VSCO-girl.

Jennifer Hietala tycker inte det är så viktigt att tillhöra en subkultur.

– Man behöver inte tvinga sig till att höra till en viss grupp, man väljer själv.

Dessutom verkar begreppet VSCO-girl inte vara helt populärt.

– På sociala medier finns det ganska mycket kritik mot dem. Egentligen finns det ganska många som är VSCO-girls men som inte vill ha den titeln, säger Jenny Ingman.

Två tonåringar, Jenny Ingman och Jennifer Hitala, i röda tröjor ser in i kameran.
Bildtext Jenny Ingman och Jennifer Hietala.
Bild: Yle/Elin Willows

– Det ligger i själva definitionen av uttrycket, det att kulturen ska vara subversiv och utmanande. De flesta subkulturella stilar har fått utstå motstånd, säger Robin Ekelund.

Men den digitala utvecklingen har förändrat hur subkulturerna tar sig uttryck.

– Skillnaden då var att man var beroende av att ses på fysiska platser och därmed kunna känna igen varandra genom de här stilmarkörerna. Då måste det vara tydligt att man var ett mods eller en punkare, så att andra kunde känna igen en.

– Nu behöver man bara visa upp sin identitet på den digitala arenan men i den fysiska verkligheten behöver man inte göra det om man tycker att det är pinsamt att bli kallad en VSCO-girl.

Vad är en vsco-girl?

9:21

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln