Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällströms rekordplaner justerades efter ett hattrick sista kvarten – Signeul mållös: "Började nästan gråta efter 3–0"

Från 2019
Linda Sällström jublar efter sitt landslagsrekord.
Bildtext Linda Sällström är numera alla tiders finländska landslagsmålskytt.
Bild: Samppa Toivonen

Alla tiders målskytt – men det var inget som Linda Sällström hade planerat att bli just i kväll. ”Jag hade ju tänkt ta rekordet i min 100:e landskamp”, säger Sällström.

En rekordkväll, en riktig målkavalkad. Linda Sällströms historiska match kunde knappast ha ramats in på ett bättre sätt.

Efter att ha satt fyra mål i EM-kvalet mot Albanien är Sällström den bästa målskytten i den finländska landslagshistorien. Hon är uppe på 43 mål och passerade Laura Österberg Kalmaris notering (41 mål) med marginal.

Men så här hade hon inte tänkt sätta rekord.

– Jag hade inte räknat med att göra fyra mål. Min plan var att göra två mål i dag och sedan ett mål i nästa match, min 100:e landskamp. Det skulle ha varit en fin saga, säger hon till Yle Sporten.

Sedan tillägger hon snabbt med ett skratt:

– Det här fungerar också.

Fick matchen dit de ville

Sällström gjorde ett mål i den första halvleken när Finland krossade Albanien. Landslaget ledde med 5–0 i paus – och sedan var det dags för Sällströms show.

Tre fullträffar sista kvarten fullbordade en hellyckad afton i ett kylslaget Vasa.

– Det kan väl inte kännas annat än otroligt bra nu.

– Vi började precis som vi ville. Vi ville göra några snabba mål och efter en minut stod det 1–0. Det blev roligt efter det. Jag är glad över att vi fick med många i målprotokollet. Det visar att även andra än jag gör mål.

Det kan väl inte kännas annat än otroligt bra nu

Linda Sällström

Men det var ofrånkomligen så att kvällen tillhörde Sällström. Förbundskaptenen Anna Signeul var riktigt glad för Sällströms skull – och målskytten själv ser redan fram emot nästa kvalmatch mot Cypern.

– Jag kanske får sikta in mig på att ta mig upp på femtio mål då … Nä, det är kanske inte så realistiskt. Och det är verkligen så att poängen är det viktiga.

– Jag vill spela i ett mästerskap. Det är min stora dröm. Det tänker jag på mycket mer än att slå det här rekordet.

"Började nästan gråta"

Vid sidlinjen stod Signeul och förstod knappt vad som hände. Fyra mål på nitton minuter var mer än hon kunde hoppas på.

– Jag tappade nästan räkningen och efter 3–0-målet började jag nästan gråta. Då kunde matchen nästan ha fått sluta. Det är så roligt att se att spelarna får belöning för sitt jobb, säger landslagstränaren till Yle Sporten.

Finlands damlandslag firar.
Bildtext Spelarna jublar med Linda Sällström.
Bild: Samppa Toivonen

Enligt Signeul var det enda minuset i Vasa en eventuell skada på mittfältaren Eveliina Summanen. Hon tvingades byta i slutskedet.

Både Signeul och Sällström längtar redan efter nästa landslagssamling. I november möter Finland Cypern hemma och Portugal borta. Finland kommer till de matcherna med två segrar i kvalstarten.

– Nu är det viktigt att spelarna håller sig skadefria. Det blir tufft att ta ut truppen, säger Signeul.

– Jag är otroligt nöjd med vår start på kvalet. Vi har gjort exakt det vi skulle. Nu har vi visat att vi kan göra mål och det ger mycket självförtroende inför de kommande matcherna, säger Sällström.

Diskussion om artikeln