Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien.
Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.
Anders Samuelsson
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.
Ingredienser för pakoras
- 8 st potatis
- 3 st gul lök
- 3 dl kikärtsmjöl
- 1tsk curry
- 1tsk gurkmeja
- 1st röd chili
Gör så här
- Svarva potatis och lök eller riv med grova delen av rivjärnet till strimlor.
- Salta löken och potatisen och låt vila. När de börjar släppa vatten tillsätter du kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop till en smet.
- Forma till små nystan.
Gör chutney och sauterad mangold innan fritering. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.
Ingredienser för grön chutney
- 1 kruka mynta
- 1 kruka persilja
- 1 st liten gul lök (finhackad)
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st lime (saft och cest)
- 1 msk socker
- 1 grön chili (finhackad)
- ½ tsk kummin
- salt och peppar
- 2 msk vatten
Gör så här
- Hacka örterna, chilin och löken, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås.
- Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.
- Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser för sauterad mangold
- 300 gram mangold eller spenat
- 1 st schalottenlök
- 5 st klyftor vitlök
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk fisksås
- 3 msk soja
- 30 g smör
- 2 st lime
Gör så här
- Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.
- Hacka löken och skiva vitlöken.
- Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden. När mangolden börjat ta lite färg, krydda upp med fisksås, soja, sesamolja, smöret och zest/saft från 2 st lime.
- Smaka av med salt och peppar.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:
Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept
Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept
Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.
Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor
Den här versionen är dessutom glutenfri.
Femte veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
Min fyraårings favoritsoppa.
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.
Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.
Fjärde veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Baka lökpaj med franska influenser
En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Proteinerna får du på köpet.
Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis
Här också i en glutenfri version.
Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Familjeklassiker i vegetarisk tappning.
Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott
Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.
Busenkla krämiga bönquesadillas – ett recept som överraskar
Klart på 15 minuter.
Tredje veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.
Pav Bhaji – läcker indisk street food
Mustig och billig gryta med lämplig hetta.
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
En vegetarisk klassiker!
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Överraska dina vänner med en ny svamprätt.
Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost
"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.
Läckra glutenfria zucchinitortillas
Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.
Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)
"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.
Andra veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar
En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.
Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm
Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.
Första veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk
Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.
Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli
Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.
En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi
Lätt att laga till många, går även att göra till få.
Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng
Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.
Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter
Använd hela blomkålen på två nya sätt.
Säg hej då till sönderkokt brysselkål! – Strömsökocken visar vägen till en vegetarisk vardag
"Ingen behöver bli en militant vegan"
Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval
Tillsammans gör vi en vegetarisk kokbok.
Läs också
-
Femte veckomenyn – Vegval
13.10.2019 -
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
13.10.2019 -
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
13.10.2019
Diskussion om artikeln