Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Uppdaterad 05.10.2021 16:16.
En portion med friterade potatisknyten, pakoras.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien.

Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.

Anders Samuelsson

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade in era bästa vegetariska vardagsrecept i en digital kokbok som du kan ladda ner gratis. Det här är ett av vår kock Anders Samuelssons bidrag till boken.

Ingredienser för pakoras

  • 8 st potatis
  • 3 st gul lök
  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 1tsk curry
  • 1tsk gurkmeja
  • 1st röd chili

Gör så här

  1. Svarva potatis och lök eller riv med grova delen av rivjärnet till strimlor.
  2. Salta löken och potatisen och låt vila. När de börjar släppa vatten tillsätter du kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop till en smet.
  3. Forma till små nystan.

Gör chutney och sauterad mangold innan fritering. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.

Ingredienser för grön chutney

  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka persilja
  • 1 st liten gul lök (finhackad)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st lime (saft och cest)
  • 1 msk socker
  • 1 grön chili (finhackad)
  • ½ tsk kummin
  • salt och peppar
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Hacka örterna, chilin och löken, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås.
  2. Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser för sauterad mangold

  • 300 gram mangold eller spenat
  • 1 st schalottenlök
  • 5 st klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk soja
  • 30 g smör
  • 2 st lime

Gör så här

  1. Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.
  2. Hacka löken och skiva vitlöken.
  3. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden. När mangolden börjat ta lite färg, krydda upp med fisksås, soja, sesamolja, smöret och zest/saft från 2 st lime.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Diskussion om artikeln