Vita huset förklarar krig mot riksrättsutredningen - vägrar allt samarbete med utredarna
I USA har Vita huset beslutat helt vägra samarbeta med den riksrättsutredning som demokraterna i representanthuset har inlett. Demokraterna ser beslutet som ytterligare ett bevis på att president Trump försöker hindra rättvisans gång, men de lovar att driva processen vidare på ett eller annat sätt.
I ett åtta sidor långt brev till demokraternas ledning skriver Vita husets advokat Pat Cipollone att Vita huset stoppar allt samarbete med riksrättsutredningen. Trump-administrationen tänker alltså inte låta sina medarbetare lämna några som helst vittnesmål eller dokument till utredarna.
I brevet beskrivs utredningen som "grundlös och icke-konstitutionell". Vita huset hävdar bland annat att utredningen är konstitutionellt olaglig för att representanthuset inte röstade om att inleda en riksrättsutredning.
Demokraterna, med representanthusets talman Nancy Pelosi i spetsen, hävdar att konstitutionen inte tvingar till någon sådan omröstning, trots att den genomförts i samband med tidigare riskrättsprocesser.
I Vita husets brev beskrivs riksrättsutredningen också som helt och hållet politiskt motiverad och som ett försök att kullkasta resultatet av presidentvalet 2016.
Enligt Cipollone har Trump inte något annat val än att vägra delta i utredningen. Annars skulle presidenten inte kunna "utföra sin plikt gentemot det amerikanska folket, konstitutionen, statsförvaltningen och alla framtida innehavare av presidentämbetet".
Både nyhetsbyrån AFP och New York Times beskriver Vita husets brev som "en krigsförklaring" mot riksrättsutredningen.
"Herr president, ni står inte över lagen"
Demokraterna svarar med att Vita husets beslut inte kommer att hindra dem. De kommer att gå vidare med riksrättsutredningen.
Enligt talman Nancy Pelosi har president Donald Trump försökt normalisera laglöshet, med med det senaste brevet om riksrättsutredningen "försöker han göra laglöshet till en dygd".
- Herr president, ni står inte över lagen. Ni kommer att ställas till svars, sade talman Nancy Pelosi.
Pelosi varnade också för att "fortsatta försök att dölja sanningen om presidentens maktmissbruk från det amerikanska folket" kommer att ses som ytterligare bevis på obstruktion (hindrande) av rättvisans gång.
Pelosi retweetade en anhängare som citerat hennes budskap.
Vita husets beslut kommer att försvåra demokraternas utredning. Enligt exempelvis BBC finns det nu flera möjliga vägar för dem att välja.
Ett alternativ är just att de tolkar Vita husets vägran att samarbeta som "obstruktion av rättvisan" och gör vägran i sig till föremål för en riksrättsutredning.
De kan också försöka via olika domstolar tvinga Vita huset till samarbete. Men flera medier påpekar att med den här frontalkrocken mellan Vita huset och representanthuset är man nu på oprövad mark.
Ett nyckelvittne stoppades av Vita huset
Redan tidigare på tisdagen stoppade Vita huset USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland från att vittna inom ramen för riksrättsutredningen.
Sondland tros ha förstahandsinformation om kommunikationen mellan president Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och hur den hanterats. Ett telefonsamtal mellan Trump och Zelenskyj och efterspelet till det ligger ju som grund för hela riksrättsutredningen.
Utredningen handlar ju om Trumps misstänkta försök att pressa Zelenskyj att utreda sin eventuella kommande rival i presidentvalet 2020, Joe Biden och hans sons förehavanden i Ukraina.
Demokraterna misstänker också Trump för utpressning i det här sammanhanget. Att han fryste ett bidrag på 391 miljoner dollar till Ukraina i väntan på att Zelenskyj skulle gå med på att utreda Biden.
Trump skrev på Twitter på tisdagen att han gärna skulle se Sondland "en mycket bra man och storartad amerikan" vittna, men tyvärr skulle han i så fall vittna inför en "fullständigt komprometterad skendomstol", där republikanerna fråntagits sina rättigheter och verkliga fakta inte släpps fram.
Källor: AP, AFP, New York Times, BBC, Washington Post