Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuador lamslås av demonstrationer mot kraftigt höjda bränslepriser

Från 2019
Tårgas och demonstranter utanför parlamentsbyggnaden i Ecuadors huvudstad Quito den 8 oktober 2019.
Bildtext Demonstranter utanför parlamentsbyggnaden i Quito den 8 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Ecuador i Sydamerika har demonstrationerna mot slopade bränslesubventioner fortsatt med oförminskad styrka. Enligt regeringen har en person dött i demonstrationerna som bröt ut den 3 oktober då bränslepriserna steg drastiskt i och med slopade bränslesubventioner.

Enligt regeringen har 77 personer skadats, de flesta av dem medlemmar av säkerhetsstyrkorna.

En del demonstranter i huvudstaden Quito lyckades på tisdagen tränga sig in i parlamentsbyggnaden, men polisen tvingade dem att retirera. Många av demonstranterna hör till landets ursprungsbefolkning.

Regeringen evakuerades

President Lenin Moreno utfärdade förra veckan undantagstillstånd på grund av demonstrationerna och han har infört utegångsförbud nattetid i närheten av regeringsbyggnader och strategiska anläggningar.

Moreno har också evakuerat regeringen till landets största stad Guayaquil.

Tårgas, demonstranter och ridande poliser i huvudstaden Quito den 8 oktober 2019.
Bildtext Demonstranter och ridande polis i Quito den 8 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Moreno har beskyllt sin föregångare och tidigare allierade Rafael Correa för att tillsammans med Venezuelas president Nicolas Maduro försöka genomföra en statskupp. Maduro säger att beskyllningarna är absurda.

Sju latinamerikanska länder har uttryckt sitt stöd för Moreno och förkastar alla försök att destabilisera Ecuador. De sju länderna styrs av högerregeringar och de betraktar Morenos moderata vänsterregering som en viktig allierad i regionen.

Bränslepriset mer än fördubblades

Bränslepriserna i landet steg med upp till 120 procent efter att regeringen slopade statssubventionerna. Samtidigt har landets egen oljeproduktion minskat med närapå en tredjedel efter att demonstranter ockuperat oljeanläggningar.

Demonstrationerna har också lamslagit kollektivtrafiken och skurit av landsvägar på grund av vägspärrar som demonstranter satt upp.

De slopade bränslesubventionerna är resultatet av ett avtal med Internationella valutafonden IMF, som beviljade landet ett lån på 4,3 miljarder dollar. Landet har sedan tidigare ett kraftigt budgetunderskott och stora lån från framför allt Kina.

Bränslesubventionerna kostade staten motsvarande 1,3 miljarder dollar per år.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln