Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmässan i Kouvola hade det lägsta besökarantalet på 10 år – Lovisas stadsdirektör är inte orolig: "Vår närhet till havet kommer att påverka"

Från 2019
Inredning i hus
Bildtext Inredningen låg i fokus under bostadsmässan i Kouvola.
Bild: Yle/ Tiina Karppi

Besökarantalet för sommarens bostadsmässa i Kouvola publicerades på tisdagen, och siffran var den lägsta på tio år. Men Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom låter sig inte oroas inför bostadsmässan 2023.

Bostadsmässan i Kouvola besöktes av 114 156 personer, vilket är det lägsta besökarantalet på tio år.

Det är något lägre än besökarantalet för bostadsmässan i Jyväskylä, som lockade 114 941 besökare för fem år sedan.

Projektchef Sanna Kauppi vid Kouvola stad säger ändå till Yle Uutiset att drygt 114 000 besökare är ett bra resultat, trots att man väntade sig mellan 130 000 och 140 000 besökare.

– En del människor besöker mässan, medan andra följer med mässan via medier, webbplatser och bloggar, säger Kauppi. Ser man till helheten nådde vi en väldigt tacknämlig mängd människor.

Enligt Kauppi finns det flera orsaker till att besökarantalet landade där det gjorde. Till exempel var vädret väldigt varmt då bostadsmässan i Kouvola ordnades, och arrangörerna kan inte påverka vädret.

På bilden syns en skiss över hur bostadsområdet Drottningstranden kan se ut. Till vänster finns en stor aktivitetshall, i mitten ett grönområde och till höger bostäder.
Bildtext Så här kan Lovisas bostadsmässoområde se ut om något år. Arkivbild.
Bild: Lovisa stad

År 2023 ska bostadsmässan ordnas i Lovisa. Yle Östnyland ringer upp stadsdirektör Jan D. Oker-Blom och ber honom kommentera Kouvolamässans resultat.

Han konstaterar att den var ganska liten om man ser till mängden objekt.

– Sedan var den kanske inte heller väldigt intressant om man tänker på att där inte fanns så mycket nytt eller speciell arkitektur. Jag tycker att det var ett riktigt fint område och njöt av att besöka det två–tre gånger men kan tänka mig att mässan inte utmärkte sig.

Vidare konstaterar Oker-Blom att mässan i Kouvola trots allt hade långt över 100 000 besökare. Enligt honom är det inte ett dåligt resultat.

porträtt på didde
Bildtext Jan D. Oker-Blom är inte orolig för att bostadsmässan i Lovisa inte lockar tillräckligt med besökare.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Eftersom bostadsmässan ordnas varje år borde varje arrangör kunna locka besökare genom att erbjuda något spännande, säger Jan D. Oker-Blom. Det kan handla om gamla arkitekturskatter eller något nytt och innovativt.

– Där tror jag att Lovisas närhet till havet är en relevant faktor. Jag tror att vi kan utnyttja miljön för att skapa något speciellt lockande.

Bostadsmässan i Lovisa kommer också att vara betydligt större.

– I bästa fall kan Drottningstranden i Lovisa bli ett område för drygt 400 personer medan vi talar om drygt 100 i Kouvola.

Lättare att ta sig till Lovisa

Så det finns skillnader mellan mässorna, men också likheter eftersom Kouvola och Lovisa båda ligger öster om och ungefär lika långt från Helsingfors. Kommer Lovisa att ta lärdomar av mässan i Kouvola?

– Först och främst vill jag säga att det är snabbare och enklare att ta sig till Lovisa än till Kouvola trots att vi är ungefär lika långt från huvudstadsregionen. Till Lovisa är det bara 90 kilometer och staden ligger intill motorvägen, så jag tror det kan synas i besökarsiffrorna, säger Jan D. Oker-Blom.

Han konstaterar ändå att Lovisa absolut kommer att ta lärdom av bostadsmässan i Kouvola – likaså av de andra bostadsmässorna som arrangeras fram till 2023.

Det är bra att komma ihåg att man inte kan ordna mässan med vänster hand och bara bygga vanliga hus och sedan tro att man ska få 150 000 besökare

Jan D. Oker-Blom

Oker-Blom vill också nämna ett annat exempel, nämligen Kotka som gjorde besökarrekord då bostadsmässan arrangerades där för drygt tio år sedan.

– Då handlade det också om ett område österut, längre bort från Helsingfors. Men Kotka ligger intill havet som Lovisa, så det beror väl lite på vem man vill jämföra sig med.

Han konstaterar att han inte är särskilt orolig för att bostadsmässan i Lovisa inte skulle bli lyckad.

– Men det är bra att komma ihåg att man inte kan ordna mässan med vänster hand och bara bygga vanliga hus och sedan tro att man ska få 150 000 besökare. Man måste nog ha något mer att komma med.

9.10.2019: Robert Jordas testar vertikalodlade jordgubbar och Kouvolas siffror från bostadsmässan skrämmer inte Lovisa

20:29

Diskussion om artikeln