Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trots att de unga slog med stolar och mopedhjälm gick fönstret inte sönder - granska utrymningsvägarna i ditt hem

Från 2019
Knut Lehtinen framför en brandbil som står parkerad framför pargas brandstation.
Bildtext Knut Lehtinen jobbar med riskanalyser och förebyggande åtgärder.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Slarv i köket och cigaretter är de vanligaste orsakerna till bränder i hemmen. Två spisrelaterade bränder bryter varje dag ut i Finland. Men är du väl förberedd minskar risken för att någon måste sätta livet till.

- Husägare har mycket ansvar. När man bygger nytt gäller det att man håller sig till byggnadsloven, och där är många saker som ska vara rätt. Till exempel ska det finnas två utgångar från varje våning i ett egnahemshus, säger Knut Lehtinen, ledande brandinspektör i Pargas.

Hur kunde det gå så illa i branden i Nådendal där fem ungdomar miste livet?

- De unga hade haft möjlighet att ta sig ut men det blev fördröjt eftersom de inte kunde söndra fönstren. De var ungdomar med kraft och muskelstyrka och de hade försökt med en stol och mopedhjälm men isolerglas är väldigt svåra att få sönder. Till slut lyckades de söndra fönstret men då var det för sent för fem personer.

En brandvarnare sitter fast i taket med träpanel.
Bildtext Kolla batteriet i brandvarnaren en gång om året.

Lärde man sig något nytt efter den olyckan?

- Efter varje olycka kan man lära sig något. Händelsen i Nådendal var exceptionell. Det är ovanligt att det dör så pass många i en brand samtidigt i Finland, och dessutom ungdomar. De senaste 10-15 åren har man lyckats minska antalet bränder där flera dör, säger han.

Brandvarnaren är en viktig och billig livförsäkring för husägare och väcker dem som sover. Men enligt räddningsväsendet har 60 procent av de bostäder som drabbats av brand antingen saknat brandvarnare eller haft brandvarnare som inte fungerat.

- Nu för tiden är det ju bra att brandvarnare också är kopplade till elnätet. Så fastän batteriet tar slut så fungerar de ändå, säger Lehtinen.

Bakom varje brand är det något som gått snett. Också ur de mindre bränderna utan personskador kan man dra lärdomar. Brandutredarna analyserar orsakerna och samlar statistik för att kunna göra förebyggande åtgärder och sätt in operativa åtgärder.

Större fara för brand i riskbostäder

Att bo ensam är en stor osäkerhetsfaktor när det gäller brandrisken. Är man flera i huset är chansen större att någon hinner reagera i tid.

- Andra risker är om det är alkohol med i bilden, och social utslagenhet är en stor riskfaktor. Man kan aldrig veta när branden bryter ut. Det går inte att tänka sig alla de brandorsaker som teoretiskt kan ske. Cigaretterna är tyvärr fortfarande väldigt vanliga, och ljusen så här närmare julen är stora risker, säger Knut Lehtinen.

Då är det viktigt att man är förberedd, har släckningsutrustning hemma och kan ta sig ut ur huset obehindrat.

- Det finns handtag som kan skruvas fast i fönster som saknar fasta beslag, och man ska se till att man har dem. I nya hus ska fönstren ha handtag färdigt. Om övre våningens fönster är högre upp än 3,5 meter ska det också finnas en brandstege så man kan klättra ner.

Lehtinen betonar att brandvarnaren ska vara i skick och att man ser till att släcka ljusen när man inte är i rummet.

Diskussion om artikeln