Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Engelska landslagsspelarna har fått nog av rasismen – beredda att lämna planen vid påhopp: "Ett lagbeslut"

Från 2019
Uppdaterad 09.10.2019 12:50.
Tammy Abraham blickar nedåt med händerna vid midjan.
Bildtext Tammy Abraham.
Bild: /All Over Press

Ifall det förekommer rasistiska påhopp under Englands kommande EM-kvalmatcher kan det bli aktuellt för spelarna att lämna planen. Det avslöjar landslagsanfallaren Tammy Abraham inför de kommande kvalmatcherna borta mot Tjeckien och Bulgarien.

Det engelska fotbollslandlagets 5–1-bortaseger över Montenegro i EM-kvalet i mars överskuggades av de rasisitiska tillrop som hemmapubliken stod för. "Böter räcker inte som straff", sade stjärnan Raheem Sterling.

Men böter blev det. Förutom böterna på 20 000 euro straffade Uefa Montenegro med en match inför tomma läktare. Ett straff som Danny Rose bland annat kallade "chockerande" för Sky Sports.

Inför bortamöten med Tjeckien på fredag och Bulgarien på måndag är frågan aktuell igen. Så sent som i augusti blev de bulgariska klubbarna Levski Sofia och Lokomotiv Plovdiv bestraffade för rasism i samband med Europa League-matcher.

– Om det (rasism, red. anm. ) händer till en av oss, så händer det till oss alla, säger Tammy Abraham till BBC.

Publiken ropar till Raheem Sterling på planen.
Bildtext Bland annat Raheem Sterling fick utstå rasistiska tillrop i samband med Englands bortamatch mot Montenegro.
Bild: /All Over Press

"Går av planen om vi känner oss drabbade

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har en trestegsmanual vid rasism på läktaren. Enligt manualen kan spelarna få tillåtelse att lämna planen ifall rasismen inte kan stoppas.

Abraham säger att laget diskuterat regelverket.

– Harry Kane (lagkapten) har till och med sagt att om det inträffar och vi känner oss drabbade, så går vi alla av planen tillsammans, berättar Chelsea-anfallaren.

– Det är ett lagbeslut, som vi alla måste ta. Det är ingen skillnad om det är en spelare som får utså påhopp eller om det är hela laget – vi är en grupp, säger i sin tur Liverpool-backen Trent Alexander-Arnold.

England leder för tillfället sin kvalgrupp med fyra vinster på fyra matcher.

Diskussion om artikeln