Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkisk invasion i kurdområden i norra Syrien ingen söndagspromenad trots turkarnas militära överlägsenhet

Från 2019
Uppdaterad 09.10.2019 15:46.
Den kurdisk-arabiska styrkan SDF har i månader förberett sig för en turkisk invasion bland annat med omfattande tunnelbyggen vid gränsen till Turkiet
Bildtext Den kurdisk-arabiska styrkan SDF har förberett sig i månader på en turkisk invasion bland annat med omfattande tunnelbyggen vid gränsen till Turkiet

Turkiets väntade invasion i norra Syrien blir ingen söndagspromenad trots den turkiska arméns totala militära överlägsenhet.

Den kurdisk-arabiska milisgruppen SDF (Syrian Democratic Forces) försäkrar att den försvarar sina områden med allt vad den har och Turkiet tros därför i första skedet gå in för en försiktig och begränsad militäroperation.

- Vi kommer att kämpa hårt emot. Vi har fört krig i sju år, så vi kan väl fortsätta i sju år till, försäkrar Mazlum Kobani, den ärrade SDF-kommendören på Twitter.

Kobani som har lett SDF i den blodiga kampen mot terrorgruppen Islamiska Staten, varnar också för att kriget mot IS äventyras av en turkisk invasion, eftersom kurderna måste använda alla tillgängliga militära resurser i det kommande kriget mot Turkiet.

Kobani undrar också vad som kommer att hända med de närmare 20 000 IS-fångar som kurderna håller fängslade i flera fångläger i sitt självstyrda område Rojava i nordöstra Syrien.

Kurderna kommer att dra bort en stor del av de soldater som nu vaktar krigsfångarna medan USA vägrar att fylla tomrummet, vilket dramatiskt ökar risken för fängelseuppror och större flyktförsök.

IS visade sin styrka senast på tisdag då jihadisterna utförde en rad självmordsattacker i den SDF-kontrollerade provinshuvudstaden Raqqa.

SDF-kommendören Kobani varnar också för att ett krig i nordöstra Syrien sannolikt sprids till kurdiska områden i både Turkiet och Irak, där miljoner kurder knappast stillatigande följer med hur kurder på andra sidan gränsen slaktas av turkiska styrkor.

Klart begränsad operation vid gränsen

Den kurdisk-arabiska milisgruppen SDF som har omkring 70 000 soldater i sina led, saknar bepansrade fordon, stridsvagnar, artilleri och stridsplan som en modern armé förfogar över.

Turkarna har däremot sådana vapen i överflöd i sin armé, som är näst störst i Nato efter USA.

Den låglänta terrängen i norra Syrien gagnar också blixtsnabba offensiver med stridsvagnar som understöds av grova artilleripjäser vid gränsen.

Militärexperter tror inte att Turkiet har några större problem att snabbt få ett stadigt fotfäste i kurdkontrollerade områden öster om floden Eufrat i norra Syrien.

Tre turkiska stridsvagnar kör i ett löst led mot kameran.
Bildtext Flack terräng i norra Syrien underlättar massiva blixtattacker med stridsvagnar
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turkiet säger sig har slutfört krigsförberedelserna och det lär snarare vara frågan om timmar än dagar eller veckor innan turkarna slår till.

Turkiets andra armékår som bär ansvaret för landets södra gräns, har koncentrerat soldater och minst en pansarbrigad mittemot de nordsyriska städerna Tel Abyad, Ras al-Ayn och Kobane.

Det är vid dessa tre städer som turkarna väntas inleda sin tredje invasion i Syrien sedan år 2015.

Karta över södra Turkiet och norra Syrien.
Bild: Yle

Turkarna får flankstöd inne i Syrien av pro-turkiska rebeller i den så kallade Fria Syriska Armén.

De sunnimuslimska rebellerna väntas angripa den kurdkontrollerade, strategiskt viktiga staden Manbij när turkarna väl kör igång sin offensiv.

Kurderna kontrollerar ett omkring 400 kilometer långt gränsavsnitt från floden Eufrat österut till den irakiska gränsen, men turkarna kommer knappast att gå till offensiv på så bred front.

Proturkiska rebeller, män i militära kläder står och diskuterar i en halvcirkel.
Bildtext Turkarna får stöd av pro-turkiska sunnimuslimska rebeller som ingår i den så kallade Fria Syriska Armén
Bild: EPA-EFE/STR

Offensiven försvåras dessutom av att amerikanerna på måndag skar av Turkiet från den internationella flygövervakningsoperation som USA och dess allierade har haft över Syrien i flera år.

Det innebär att Turkiet inte längre kan ty sig till amerikanska signal- och satellituppgifter och att USA i praktiken har stängt luftrummet över norra Syrien för turkiska stridsplan.

Hur Ryssland och det syriska flygvapnet reagerar på eventuella turkiska flygattacker är tills vidare oklart, men turkarna kan också använda beväpnade drönare för flygattacker inne Syrien.

Lång tid att förbereda sig

Den kurdisk-arabiska milisgruppen SDF och den kurdiska YPG-milisen har bägge haft månader på sig att förbereda sig för en turkisk invasion. Milisgrupperna lär bland annat ha grävt omfattande tunnelsystem nära gränsen.

SDF kommer knappast att utmana turkarna ute på öppna fält, men om turkarna försöker tränga in i städer och större samhällen så är det en helt annan femma.

Turkarna kommer sannolikt att försöka undvika massiva civila förluster för att undvika internationell eller amerikansk kritik så långt det går.

Det finns både kurder, turkmener och kristna araber inom SDF och i det självstyrda området Rojava, och dessa etniska minoriteter kan räkna med stort internationellt stöd om och när kriget börjar.

FN och internationella människorättsgrupper varnar redan för risken för krigsförbrytelser om turkarna utför etniska rensningar eller massiva, urskiljningslösa bombningar i civila områden.

Även det talar för att Turkiets invasion blir begränsad och kanhända kortvarig och att ockupationen av syriskt område inte sträcker sig längre än 30 till 50 kilometer in i Syrien.

Kurderna har redan börjat se sig om efter nya allierade för att ersätta amerikanerna som nu överger dem. Blickarna riktas främst till den syriska regeringen och armén som har friat till kurderna i det förgångna.

Regeringen gjorde på tisdag en trevare till kurderna genom att föreslå att kurderna "återvänder till den syriska familjen."

Regeringen har inte ännu utlovat något konkret militärt stöd, men det är klart att kurderna inte kan behålla sin nuvarande autonoma ställning i Syrien om de väntar sig hjälp av Syrien och dess ryska allierade,

Diskussion om artikeln